Treballem en l’avui per a un gran futur

La incidència de la COVID-19 ha continuat estant present l'any 2022 amb successives onades i noves variants del virus. No només a principis d'any amb l'arribada d'Òmicron, sinó també durant la resta de l'any amb elevats registres de contagis que, per sort, no s'han traduït en alts índexs de mortalitat, gràcies a l'èxit de la vacunació.

Amb tot, aquests condicionants no han estat un impediment perquè els resultats assistencials del Consorci Hospitalari de Vic hagin estat excepcionals aquest exercici. Els resultats d'activitat -tant quirúrgica, com de consultes externes i proves complementàries- han estat per sobre de les expectatives, ens hem reactivat per mantenir un sistema sanitari capaç d'atendre les necessitats de salut de la ciutadania. Així mateix, hem avançat en diferents projectes assistencials com la posada en marxa de diverses unitats funcionals com la de COVID persistent, cap i coll, enfortir la unitat de raquis, entre d'altres, per oferir una atenció integral i multidisciplinària en aquests àmbits.

El 2022 ha estat un any per tornar a pensar en clau de present i de futur, per sembrar les llavors que faran evolucionar la nostra organització i permetran dur l'atenció sanitària i social d'Osona a un altre nivell.

Visió integrada i integral de l'atenció sanitària i social al territori

Establir aliances, cooperar o participar en altres institucions assistencials, universitats i associacions és fonamental per assolir els nostres objectius. L'any 2022 ha començat a caminar l'aliança estratègica entre el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic per avançar en la integració i la coordinació assistencial. 

Amb la presència del conseller de Salut, els òrgans de govern d'ambdues institucions van signar al febrer el conveni d'aquest projecte estratègic que ha obert la porta a nous escenaris de treball conjunt. Un compromís del CHV i la FHSC per avançar en la integració organitzativa, clínica, de serveis i funcional en un únic model de funcionament compartit.

La integració de les diferents direccions, serveis, unitats i departaments ja és una realitat i s'està duent a terme de manera progressiva. L'objectiu és avançar, d'ara en endavant, de forma conjunta per assolir objectius de contínuum assistencial, eficàcia i qualitat en els diferents àmbits de l'atenció de la salut que presten a la població d'Osona.

Un pla estratègic compromès amb la ciutadania d'Osona

La gestió integrada entre les dues institucions requereix una estratègia i una planificació conjuntes, amb l'objectiu de millorar l'atenció sanitària i social a la població, potenciar el desenvolupament dels equips professionals i de les àrees de desenvolupament i innovació, generant sinergies per garantir la sostenibilitat dels dispositius i centres.

Per aquest motiu, l'any 2022 hem començat a treballar un Pla Estratègic conjunt entre el CHV-FHSC-SAS. Un procés per definir quina organització som, dissenyar la que volem arribar a ser i traçar el camí per fer aquesta transformació. I ho hem fet de forma participativa, amb l'anàlisi de cultura organitzativa, una enquesta entre tot el personal, l'impuls d'un grup de transformació i una gran jornada participativa més de 200 professionals de la salut, persones usuàries, empresaris, docents, polítics, associacions i experts. D'aquesta suma d'intel·ligències compartides, van sorgir les accions concretes per fer realitat cadascun dels reptes i objectius del Pla Estratègic.

Treballem en l'avui per a un gran futur   

Som en el bon camí i volem seguir avançant. Hem crescut com a organització i en activitat i hem d'aconseguir consolidar aquest creixement. 

La nostra prioritat és oferir una atenció de qualitat i centrada en la persona, i fer-ho amb agilitat, rigor i flexibilitat. Volem que la ciutadania d'Osona ens vegi com a referents i se senti orgullosa dels seus centres sanitaris i d'atenció a la dependència.

És cabdal recordar que tot allò que fem com a organització és gràcies a l'esforç i la implicació dels professionals. Tenim un equip humà potent. El relleu generacional ha aportat noves visions i projectes, tenim una plantilla més àmplia i amb millor estabilitat, i s'han enfortit els serveis assistencials. Volem ser magnètics, seguir captant talent, perquè els avenços dels anys vinents no dependran només de les inversions, sinó de la capacitat per abordar de forma creativa allò que fem i com ho fem. 

Junts seguim treballant perquè les nostres institucions esdevinguin un motor d'Osona i 
aportin més valor a les persones ateses, als professionals i al territori. En aquesta Memòria us volem mostrar tot el que hem avançat a nivell assistencial, de coneixement i de responsabilitat social. Gràcies a tots els que, d'una manera o altra, ho feu possible.