Recursos i biodiversitat

Gestió de l’aigua

Els nostres centres s'abasteixen d'aigua de la xarxa pública per a diferents usos: hospitalització, cuina, laboratoris, oficines, sales d’operacions… Per reduir l'impacte ambiental que genera el seu ús, treballem per minimitzar-ne el consum, ja sigui a través de la reutilització o de les campanyes de sensibilització per fer-ne un ús racional. El 2022, el consum d'aigua ha disminuït un 0,8% respecte l'any 2021, una reducció que s'ha generat principalment a la Clínica de Vic (-12,7%) i a l’HUV (-0,7%), mentre que a l’HSJM ha estat un 1,7% superior. Destaca el sistema de recuperació de l'aigua neta utilitzada durant els tractaments d'Hemodiàlisi, UCI i cloració, gràcies al qual s'han estalviat enguany 8.056 metres cúbics d'aigua, un 17,3% superior que 2021, i que suposa el 28% del consum d'aigua de l'HUV.

Un altre aspecte clau és assegurar que l'aigua residual que es genera compleixi els paràmetres que estableix la legislació local per al seu abocament al clavegueram. Al CHV, tota l'aigua utilitzada passa per un primer desbast per eliminar-ne qualsevol residu sòlid: així, l'aigua que s'aboca és assimilable a la domèstica. Per assegurar-ho, a més, es fan controls periòdics a través d'analítiques d'aigua.

Consum d'aigua 2020 2021 2022 Var.
Consum total (m3) 41.147 41.984 41.492 -0,8%
Consum per superfície (m3/m2 construïts) 0,74 0,74 0,73 -1,2%
Aigua recuperada (m3) 6.576 6.866 8.056 17,3%

Reduir el plàstic i el paper

Els darrers anys, el sector sanitari ha tendit al consum de material d'un sol ús, sigui per motius d'higiene o de comoditat. Conscients de l'impacte ambiental que això suposa, ens replantegem tornar a materials reutilitzables sempre que sigui possible. De moment, la reutilització en el material sanitari s'ha pogut implantar en el cas de les bates, que durant la pandèmia ja es van introduir les reutilitzables, de manera que actualment tenim el 80% de bates reutilitzables. En el material no assistencial, enguany hem fomentat la reutilització amb el lliurament d'una ampolla d'acer inoxidable a tots els professionals i la disposició de fonts a tots els centres. L’objectiu és reduir el consum d'ampolles de plàstic. D'altra banda, l’empresa que gestiona el servei d’alimentació (Boris-45) ha anat substituïnt el material d'un sol ús com gots, plats i coberts, per vaixella que es pugui rentar.

A banda de les actuacions que ja havíem iniciat per a la reducció del consum de plàstic i que hem mantingut també hem eliminat gran part de les bosses del servei de bugaderia, substituint les bosses de la roba neta per tires de cartró, introduint bosses de roba per recollir la roba bruta i introduint bosses de roba confeccionades a partir de la roba en desús que generem i que esdevindria residu per transportar els socs quirúrgics que es renten a bugaderia.

En el cas del paper, la reducció passa sobretot per la digitalització dels processos, tant en l'àmbit assistencial com no assistencial, que sovint no requereix només la disposició de la tecnologia necessària sinó també d'un canvi d'hàbits. S'han implantat un seguit d'actuacions per a la minimització de l'ús de paper des de la secretaria de direcció, i a nivell assistencial s'han implantat diverses accions també des de Laboratori.  

Totes aquestes accions permeten tenir uns valors en positiu dels diferents indicadors de seguiment, tant de consum de plàstic com de paper.

Consum de paper (tones) 2020 2021 2022 Var. 
Consum total   13,62 13,22 -2,9%
Paper amb certificació ecològica (PEFC, FSC i altres) sobre el total   99,96% 99,96%  
Consum de plàstic (tones) 2020 2021 2022 Var. 
Guants 25,50 25,20 23,27 -7,7%
Bosses (sense bosses de deixalles) 9,88 2,29 0,42 -81,7%
Material de restauració i cafeteria 0,92 1,20 1,19 -0,8%
Consum total de plàstic 36,29 28,69 24,88 -13,3%

Biodiversitat

La major part del sòl ocupat pel CHV correspon a superfície edificada i tots els centres, excepte la Clínica de Vic, disposen també de pàrquing asfaltat dins dels seus recintes. La zona verda a l'entorn dels centres de Vic és força important i inclou una part de l'emblemàtic Puig dels Jueus, que suposa un 35% del total de la superfície. Tant les zones verdes de l'Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental com les de la Clínica de Vic contenen majoritàriament plantació d'espècies autòctones.

Precisament, formem part del grup de treball per a la recuperació del Puig dels Jueus, que és un dels pulmons més importants de la ciutat. Una iniciativa liderada per l'Ajuntament de Vic que s'emmarca en el projecte europeu Healthy Cities. Els centres del CHV estan situats en un extrem d'aquesta zona i, des del nostre compromís estratègic per protegir el medi ambient, hem esdevingut un agent clau a l'hora de definir el Pla d'Actuació que ha de servir per recuperar i acostar la seva natura i biodiversitat a tota la ciutadania.

Així mateix, la Residència Aura disposa d'horts urbans que compleixen la doble funció de fomentar la biodiversitat i d'afavorir la seva cura i cultiu per part de les persones grans que viuen en aquest centre annex a l'Hospital de Manlleu. Una iniciativa amb retorn assistencial i ambiental que també és present als hospitals de dia d'Osona Salut Mental i que també es vol dur a terme a la Unitat d'Hospitalització de Salut Mental de l'Hospital Universitari de Vic.