Innovació

La nova l'aliança estratègica entre el CHV i la FHSC per la qual ambdues institucions es comprometen a avançar en la progressiva integració organitzativa, clínica, de serveis i funcional en un únic model de funcionament compartit ha comportat, entre altres aspectes, la revisió de l'estructura organitzativa amb la confecció de direccions úniques a diferents nivells i la creació d'una nova direcció d'Estratègia i Innovació a càrrec del Dr. Jordi Roca, fins aleshores gerent de la FHSC.

La gestió integrada entre les dues institucions fa possible una estratègia i una planificació conjuntes, amb l'objectiu de millorar l'atenció sanitària i social a la població, potenciar el desenvolupament dels equips professionals i de les àrees de desenvolupament i innovació, generant sinergies per garantir la sostenibilitat dels seus dispositius i centres.

Ambdues institucions volen dotar-se d'un Pla Estratègic que actualitzi i desenvolupi un nou propòsit, visió, valors i una estratègia compartida. A més, s'ha dut a terme un diagnòstic de cultures organitzatives que ha de permetre avançar cap a una nova cultura desitjada i compartida en la que la innovació ens dugui a desenvolupar noves idees i solucions i noves formes de treballar.

El procés d'Innovació en aquest nou context el visualitzem com un procés global i continu que comprèn múltiples camps, com el desenvolupament de nous productes i/o serveis, millora de productes existents, canvis en els models de gestió i/o canvis en els processos i procediments. Per tant, els tipus d'innovació poden ser tant de producte (bé i servei), de procés, organitzatius i de posicionament d'un servei davant de la ciutadania.

El procés d'Innovació gestiona, per tant, un flux d'idees i projectes innovadors, per la qual cosa cal definir com es vol fer per a generar idees i com s'avaluaran i prioritzaran. Per últim, cal vincular Estratègia i Innovació en l'actual escenari de canvi: no n'hi ha prou amb tenir ben formalitzat, escrit i documentat el Pla Estratègic. Per tenir èxit, en alguns objectius estratègics fan falta elaborar programes d'innovació que permetin resoldre problemes crítics o generar avantatges competitives.

El model i els projectes d'innovació que desenvolupa el CHV-FHSC-SAS estan cofinançats per la Unió Europea a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Projecte d'Especialització Territorial (PECT) Osona Transformació Social.

Jornada Aliances per a la Innovació

El Consorci Hospitalari de Vic va organitzar el 15 de juny de 2022 la Jornada Aliances per a la Innovació per potenciar les sinèrgies entre les empreses i el CHV-FHSC per tal de generar projectes d'innovació conjunts entre aquestes entitats hospitalàries i el teixit empresarial d'Osona per innovar en sostenibilitat.

Els objectius de la jornada, emmarcada en el projecte PECT Osona Transformació Social, finançat pels fons FEDER de la Unió Europea i la Diputació de Barcelona i que promou un creixement intel·ligent, sostenible i integrador a la comarca, van ser: 

  • Donar a conèixer a les empreses privades la possibilitat de col·laborar amb entitats del sector salut del territori en projectes de sostenibilitat, medi ambient i gestió de residus.
  • Presentar reptes del CHV en els àmbits descrits i identificar oportunitats d'innovació.
  • Inspirar-se en d'altres casos d'aliances públicoprivades que es considerin bones pràctiques en aquest àmbit.

La Jornada, a la qual hi van participar una trentena d'empreses, es va plantejar com una sessió de treball entre el CHV-FHSC i les empreses de la comarca per valorar les possibilitats de col·laboració públicoprivada. Els participants van buscar solucions a sis reptes clau per al CHV relacionats amb la sostenibilitat, el medi ambient i la gestió de residus.

Dels 6 reptes plantejats es van recollir un total de 19 idees/propostes sorgides dels diversos grups de treball, 7 estan ja en fase de desenvolupar solucions o de definició de projecte, destacant: 

  • substitució de les bosses de plàstic de Farmàcia
  • l'ús de contenidors reutilitzables per als residus de Grup III 
  • substitució dels envasos d'un sol ús al menjador de professionals 
  • reptes de sostenibilitat adreçats als estudiants de les enginyeries d'Informàtica i Telecomunicacions 
  • reduir impressores i papereres per disminuir el consum de paper