Cooperació i voluntariat

Al CHV comptem amb un Programa de voluntariat que es desenvolupa sobretot a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, al Centre de dia Josep Roqué i a la Residència Aura. Disposem d'una xarxa estable de voluntaris per a actes i festivitats i per a acompanyaments de malalts a les visites mèdiques. Comptem també amb la col.laboració de voluntaris de la Creu Roja.

Voluntariat als centres de Manlleu

Actualment, tenim una vintena de voluntaris actius, des de voluntaris propis fins a col.laboradors del grup dels Amics de l'Hospital. També hi ha altres col·laboracions externes com els grups de Sevillanes, grups de teatre, entre d’altres, que participen en els serveis de rehabilitació de l’HSJM, el Centre de dia Josep Roqué i la Residència Aura.

Els principals serveis de voluntariat al centre són:

  • Fer acompanyament als pacients i/o els familiars que ho requereixin, donant-los suport emocional i benestar, evitant situacions de solitud que dificultin el procés de recuperació, fent-los més amena l'estada i millorant la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies.
  • Proporcionar una via d'expressió per als sentiments i les emocions de les persones.
  • Donar suport als cuidadors principals, per tal que puguin tenir espais de descans i de respir.
  • Col·laborar, proposar i participar en les activitats lúdiques o culturals que organitzi el centre. Sobretot a Residència Aura i Centre de dia

Les principals tasques que desenvolupen els voluntaris són:

  • Intrahospitalàries. Inclou totes les activitats de lleure, dins i fora de les instal·lacions del centre: sortides al Mercat del dilluns; celebracions de diades especials com la castanyada o el carnestoltes; tallers, conferències, jocs de taula -entre d’altres- dins dels diferents recursos com són l’hospital de dia, el centre de dia i la residència.
  • Els voluntaris de la institució també realitzen tasques d'acompanyament -companyia, tertúlia, passejades, jardineria, hort, manualitats- a tots aquells usuaris que ho necessiten.
  • Altres tipus d'acompanyaments com les derivacions interhospitàlaries a altres centres.

Voluntariat a l’HUV i OSM 

A l’Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental no disposem de voluntari propi. Comptem amb la col.laboració de voluntaris de la Creu Roja per activitats bàsicament d'acompanyament a pacients a consultes ambulatòries, ingressos a comunitats terapèutiques, entre d’altres.