Model de cures
Assegurar la qualitat a la pràctica clínica
El Model de cures del CHV, aprovat i en vigor des de juny del 2012, s'articula al voltant de sis eixos clau:
- Orientació a la persona i als resultats considerant les seves necessitats, valors culturals, preferències i situació única. Cal una actitud activa i comprovar que la persona disposa de la informació suficient per conèixer la seva situació i així, afavorir que la comprengui i s'hi pugui adaptar. Les persones implicades en la seva pròpia cura tenen millors resultats en salut.
- Lideratge professional com a referent del canvi actual. El canvi, tant en la societat com en el model assistencial, l'educació i la formació és inevitable, necessari i constant, fet que comporta noves oportunitats que situen els professionals com a agents d'aquest canvi.
- Pràctica col·laborativa, entesa com el procés mitjançant el qual l'assistència es du a terme per un equip de professionals que col·laboren, es comuniquen, s'integren i es coordinen per donar resposta als requeriments de la persona. En l'equip interprofessional cada membre reconeix i respecta les competències de la resta, per oferir una atenció segura i de qualitat.
- Compromís amb la pràctica basada en l'evidència i en la recerca que la sustenta. Les intervencions basades en l'evidència són més efectives, les decisions clíniques estan recolzades, l'ús dels recursos és més eficient, es garanteixen menys efectes secundaris i lesions i millors resultats en incrementar la qualitat de l'atenció. Cal actualitzar la pràctica promovent les intervencions que han demostrat efectivitat i evitant les que no.
- Millora contínua de la qualitat, entesa i mesurada en termes d'estructura, de procés i de resultats en relació amb les necessitats del pacient i de la comunitat. Comporta identificar els errors i els esdeveniments adversos, alhora que aplicar els principis bàsics de la seguretat d'estandardització i de la simplificació.
- Aprofitament de les TIC per registrar, comunicar, gestionar el coneixement, donar suport a la presa de decisions, fer seguiment de resultats i disminuir la probabilitat d'errors. En definitiva, per millorar les cures i per garantir la seguretat i l'avaluació dels resultats.