L’activitat física millora l’estat d’ànim i la percepció de salut de les persones amb trastorns mentals greus
La Unitat d'Hospitalització de Salut Mental de l'HUV acull un programa pilot d'exercici físic impulsat per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya, amb resultats positius en els pacients que hi participen.
La pràctica d'activitat física té efectes beneficiosos en la millora de la salut mental dels pacients amb patologies mentals greus, com ara trastorns psicòtics, trastorn depressiu major i trastorn bipolar. Aquesta és la conclusió que s'extreu del projecte de les sessions pràctiques que estan duent a terme la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC) a la Unitat d'Hospitalització de Salut Mental de l'Hospital Universitari de Vic.
El programa promou la realització de sessions d'activitat física en grups de com a màxim 8 pacients i amb la participació de l'equip de professionals de la unitat i d'una educadora física esportiva. A través de sessions d'entre 45 i 60 minuts, durant tres dies a la setmana, els pacients realitzen treball aeròbic amb exercicis de resistència cardiorespiratòria, força muscular, equilibri i coordinació. Cada sessió es divideix en tres fases: escalfament (amb amplitud de moviments i joc inicial), activitat central i retorn a la calma (amb exercicis d'equilibri i estiraments passius). Per tal d'ajustar-se a les possibles patologies associades i assegurar el benestar dels pacients, les activitats s'adapten al màxim a cada pacient i la pràctica de l'exercici físic és individualitzada.
El projecte està liderat per Anna Puig Ribera, coordinadora del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, i compta amb la col·laboració de l'educadora física esportiva Mariona Caro i d'un equip de psiquiatres i infermeres del CHV.
Des de l'octubre de 2021, quan es va iniciar el programa al centre, hi han participat 43 pacients (el 51% de les persones ingressades). En aquests primers mesos s'ha pogut constatar un alt grau d'adherència al programa i la petició, per part dels pacients, d'allargar la durada o freqüència de les sessions d'activitat física. En paral·lel, també s'han obtingut bones valoracions per part de les famílies i els professionals implicats.
A continuació podeu veure una exposició sobre el projecte, a càrrec de les seves responsables: