Treballem en la prevenció del suïcidi en l'àmbit penitenciari
Professionals d’Osona Salut Mental, junt amb experts del Departament de Justícia de la Generalitat, han participat aquest mes de març en una jornada per ajudar a prevenir les conductes autolítiques a les presons.
S’ha de parlar del suïcidi a dins de la presó? Quines són les eines per prevenir-lo? Com s’ha d’abordar el tema? Quines propostes està fent el Departament de Justícia en aquest sentit?
Aquestes són algunes de les qüestions que es van debatre en el marc de la jornada Prevenció de suïcidis en l'entorn penitenciari organitzada pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia de la Generalitat en la que hi van participar el psiquiatre del CHV, Dr. Quinti Foguet, i la infermera especialitzada en Salut Mental del CHV, Judit Pons.
Durant la jornada es va presentar una recerca que avalua els resultats del N'Viu, un programa psicoeducatiu pensat per reduir el risc de suïcidi en l'entorn penitenciari i que ha estat confeccionat per professionals de tractament dels centres penitenciaris de Catalunya en col·laboració amb el Consorci Hospitalari de Vic amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables del sistema penitenciari.
Al llarg de la jornada es va debatre si parlar obertament del suïcidi ajuda a evitar-lo o pel contrari produeix un efecte multiplicador. Es va parlar també de les diferents estratègies que s'adopten en l'actualitat per les institucions penitenciàries i psiquiàtriques de llarga estada per abordar aquest problema i es va donar veu a tots els involucrats que hi conviuen en el dia a dia d'un entorn penitenciari.
Les conclusions de la recerca aporten alguns reptes en la intervenció psicoterapèutica que s'aborden en la segona part com a reptes de futur i algunes iniciatives ja es poden conèixer perquè es posen en marxa de forma immediata.