La rehabilitació telemàtica: l'enginy per tractar a distància en temps de pandèmia
El Servei de Rehabilitació explica als futurs fisioterapeutes, en la Diada de Fisioteràpia de la UVic-UCC, com van posar en marxa el seu enginy per seguir prestant servei i no deixar desatesos els usuaris durant la pandèmia.
Videotrucades, pautes d'exercicis per correu electrònic, seguiment per WhatsApp... amb el tancament de les instal·lacions de Rehabilitació el servei es va reinventar fent servir totes les tecnologies i canals al seu abast per seguir tractant "virtualment" mig miler de pacients. La rehabilitació ambulatòria va ser una de les més afectades inicialment per contenir la propagació. Al març de 2020 es van tancar totalment les dues àrees de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic, situades als hospitals de Manlleu i de la Santa Creu.
Però no per això es va aturar l'activitat. L'equip va posar en marxa tot el seu enginy per mantenir des de la distància els tractaments ambulatoris i domiciliaris. Segons el perfil dels pacients, les pautes d'exercicis s'enviaven per correu electrònic o WhatsApp. En paral·lel, els professionals feien seguiment a través de videotrucada per corregir postures, explicar els exercicis, valorar l'evolució... Qualsevol sistema era bo per prestar una teleassistència que, a falta del contacte presencial, va ajudar a la recuperació d'aquestes persones.
La rehabilitació telemàtica: ha vingut per quedar-se?
Al maig de 2020 es va reactivar progressivament part de l'activitat presencial i, des d'aleshores, s'han anat mantenint les dues modalitats. Ara un any després, s'ha pogut recuperar la presencialitat en un percentatge molt elevat, excepte en casos de pacients amb mobilitat reduïda, en persones que estan confinades o per fer seguiment de processos.
Segons el cap d'Unitat de Rehabilitació Ambulatòria, Pep Ortiz, és molt interessant haver aconseguit implementar el format telemàtic, ja que "és una eina que pot seguir essent molt útil per sumar", però també considera "positiu el fet d'haver pogut recuperar la proximitat i el contacte directe amb els pacients, com a base de la fisioteràpia".
Actualment, el CHV disposa d'un ventall de recursos audiovisuals en el camp de la rehabilitació -alguns preexistents, d'altres elaborats durant la pandèmia- que se seguiran utilitzant com una eina més quan les circumstàncies ho requereixin.