Comença la vacunació als hospitals d'Osona
360 professionals de l'Hospital Universitari de Vic s'han vacunat aquest matí de la COVID-19, en la primera de les jornades de vacunació que es duran a terme les properes setmanes als centres sanitaris d'Osona.
Aquest 8 de gener s'ha començat a administrar la vacuna contra la COVID-19 al personal dels hospitals d'Osona. La primera jornada de vacunació ha tingut lloc a l'Hospital Universitari de Vic. A la segona planta del centre s'han habilitat quatre punts de vacunació on, al llarg de tot el matí, un equip d'infermeres ha posat la primera de les dues dosis necessàries a 360 professionals del Consorci Hospitalari de Vic.
Els primers a qui se'ls ha administrat han estat, preferentment, personal sanitari de primera línia de diferents serveis i unitats. Un d'ells és el Dr. José Luis Lopera, cap de Medicina Intensiva i algú que coneix bé els estralls de la COVID-19: "Algunes persones pateixen la malaltia com un refredat, però si acabes hospitalitzat o a l’UCI, hi ha moltes probabilitats que les coses no vagin bé, les xifres són desoladores. Animo tothom a vacunar-se per tota la societat, per la nostra família, pels companys i per nosaltres mateixos". Sobre la vacuna de Pfizer, que és la que s'administra actualment, Lopera remarca que "la tecnologia és nova però està estudiada des del 2003" i que "probablement sigui la plataforma de futur de les vacunes".
El personal sanitari està extremadament conscienciat i, de fet, més d'un miler els professionals dels hospitals d'Osona que s'han inscrit per rebre la vacuna. "Tenim moltes ganes de vacunar-nos, a veure si d'una vegada podem acabar amb aquest virus que ens ha canviat la vida a tots. Estem molt cansats i volem que això s'acabi", explicava la Rosa Vila, del Servei de Farmàcia.
El Dr. Miquel Vilardell també ha sigut dels primers a rebre la vacuna. Ell és el cap de Prevenció i Promoció de la Salut, el servei que està coordinant la vacunació als hospitals del territori: "Tenim un vacuna molt segura i eficaç que contribuirà a erradicar la malaltia. Avui l'hem posada a 350 professionals, però ja hi ha més d'un miler que estan convençuts i s'han inscrit per vacunar-se. Quan aconseguim que el 70-80% de la població estigui vacunada haurem assolit la immunitat de grup i estarem en vies d'acabar amb la malaltia".
La campanya de vacunació als hospitals
En funció del nivell de risc i del seu impacte en la salut global de la població, els experts han establert quatre grups prioritaris de vacunació: usuaris i personal de les residències, personal sanitari de primera línia, altres professionals dels centres de salut i, finalment, persones amb alta discapacitat que requereixen suport a domicili.
Actualment, s'està duent a terme en paral·lel la vacunació contra la COVID-19 a les residències i als centres sanitaris. D'acord amb el calendari previst pel Departament de Salut, les properes jornades de vacunació seran el 13 de gener a l'Hospital Universitari de Vic, el 14 de gener a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i el 15 de gener a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu. Les setmanes següents se'n programaran més fins a completar la vacunació de tot el personal sanitari que ho ha sol·licitat. També es repetirà la vacunació passats 21 dies, per administrar la segona dosi necessària per garantir l'altíssima efectivitat (94-95% de protecció) de la vacuna de Pfizer, que és la que s'està administrant actualment.
Quina vacuna s'administra?
La primera vacuna de què disposem és la de la farmacèutica Pfizer/BioNTech. És una vacuna basada en ARN missatger amb una altíssima efectivitat: amb dues dosis, que s'administren amb 21 dies de diferència, s'aconsegueix una protecció en front del coronavirus del 94-95%, més del doble que la de la grip (40%). També és extremadament segura, tant per la tecnologia que utilitza, com pels exigents controls als que ha estat sotmesa per la comunitat científica i institucions internacionals i pels assajos realitzats en més de 37.000 persones durant mesos.
Aquesta setmana, l'Agència Europea del Medicament ha aprovat l'ús d'una segona vacuna, la desenvolupada per la farmacèutica Moderna, que se sumarà en breu a l'estratègia de vacunació comunitària.
I mentrestant?
La situació epidemiològica actual és de molt alt risc, tant a Osona com al conjunt de Catalunya. Per això, les mesures de prevenció de contagis als hospitals, centres sanitaris i residències segueixen sent exhaustives. Mentre no s'assoleixi la immunitat col·lectiva (70% de població vacunada), és essencial que tots i cadascun de nosaltres seguim aplicant les mesures de protecció: mascareta, higiene de mans, distància, ventilació, mínima interacció social... Entre tots, ho aconseguirem!