La recerca infermera no s’atura amb la pandèmia
La producció científica de les infermeres de CHV ha augmentat durant els últims anys tot i les dificultats per compaginar l'assistència amb la recerca i, si bé s’ha vist afectada per la COVID-19, s’ha continuat fent aquest 2020. En el marc de la campanya Nursing Now, es promou la recerca com a forma de millora de la pràctica i font de coneixement de la professió.
La recerca forma part de les competències infermeres i és la base de la Pràctica Basada en l'Evidència (PBE). Permet generar nous coneixements relacionats amb la pràctica aplicables a la resta d'àmbits d'actuació infermera: l'assistència, la gestió i la docència.
Durant aquest 2020, Any de les Infermeres segons la OMS, s'han publicat a revistes internacionals dos articles signats per infermeres del CHV:
- The Experience of donating and receiving a kidney: a systematic review of qualitative studies, publicat a la revista Journal of Renal Care. Es tracta d'una revisió sistemàtica sobre l'experiència de donar i rebre un ronyó. Aquest estudi està liderat per la Infermera de Diàlisi Laura Rota i forma part de la seva Tesi Doctoral.
- Facilitators, Barriers and Solutions in Pain Management for older adults with dementia publicat a la revista Pain Management Nursing. Aquest article mostra els resultats d'un estudi qualitatiu sobre els principals facilitadors i barreres en el maneig del dolor dels pacients grans amb demència i possibles solucions com a propostes de millora. Es un estudi liderat per Alícia Minaya i on també han participat infermeres de la UGA del CHV.
Actualment hi ha diversos projectes de recerca infermera que s'estan portant a terme en diferents àrees d'atenció del CHV:
- Descripció dels principals factors de risc en els DIVA's (Dificult intravenous access) en els pacients atesos al Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari de Vic. Liderat per Susanna Gonzalez, Arnau Calvo i Montserrat Puigderrajols de l'Àrea d'Atenció Immediata i SEM.
- Valoració infermera del patró respiratori al Servei d'Urgències de l'HUV. Encapçalat per Adriana Soto, infermera de l'Àrea d'Atenció Immediata.
- Impacte del Suport Respiratori no invasiu en Decúbit Pro en pacients amb sospita clínica de Covid19 que presenten IRA (Insuficiència Respiratòria Aguda). Liderat per Arnau Calvo, infermer de l'Àrea d'Atenció Immediata.
- Assaig clínic d'un programa educatiu sobre el procés de trasplantament de donant cadàver a pacients en hemodiàlisi de Catalunya Central i Girona. Es tracta d'un estudi que forma part de la Tesi Doctoral de l'Ester Oriol, infermera de la Unitat de Nefrologia.
D'altra banda, han estat acceptats diversos abstracts per al 44th World Hospital Congress, ajornat a novembre de 2021, i per al XXIV Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados, que es realitzarà en format online al novembre de 2020, ambdós internacionals.