El CHV participa en la recuperació d'un dels pulmons verds de Vic
La temàtica del Dia Mundial del Medi Ambient d'enguany, que es commemora el 5 de juny, és la preservació de la biodiversitat. Conscient d'aquesta necessitat, el CHV s'ha implicat activament en el projecte de recuperació del Puig dels Jueus de Vic.
En el marc del projecte europeu Healthy Cities, liderat des de l'ajuntament de Vic, s'està portant a terme el projecte de recuperació de la zona del Puig dels Jueus, un dels grans pulmons verds de la ciutat ubicat a tocar dels principals edificis del CHV a la capital d'Osona: la Clínica de Vic, l'Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental.
La iniciativa forma part d'Urbact, un programa de Cooperació Territorial Europea finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb la participació d'altres ciutats europees: Loulé (Portugal), Bradford (Anglaterra), Alphen aan den Rijn (Holanda), Pärnu (Estònia), Anyksciai (Lituània), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia) i Planning Authority Malta (Malta).
Tant la proximitat amb aquest indret -el CHV es troba situat en un extrem del Puig del Jueus- com la consciència mediambiental de la institució han propiciat que el Consorci hagi esdevingut un dels agents clau en la definició del Pla d'Actuació per a la recuperació d'aquest pulmó verd, que hauria de servir per acostar la natura i la biodiversitat a tota la ciutadania.
Tot i que la crisi sanitària ha obligat a relaxar alguns terminis i moltes de les reunions de treball previstes s'hauran de fer de forma telemàtica, aquest projecte té un gran potencial en línia amb el foment de la biodiversitat, com a element clau per a la millora de la salut de les persones.
5 de Juny, Dia Mundial del Medi Ambient
El Dia Mundial del Medi Ambient s'ha focalitzat aquest 2020 en la biodiversitat, un aspecte urgent i rellevant després dels esdeveniments recents com els incendis forestals al Brasil, Califòrnia i Austràlia; la invasió de llagosta a l'Àfrica; i la pandèmia de COVID-19. Tots aquests fenòmens fan més evident que mai que com a espècie humana formem part d'una xarxa natural en la qual, si es trenca l'equilibri, hi ha conseqüències.
Des de les Nacions Unides es fomenta que aquest dia sigui una plataforma mundial per a la reflexió i l'acció cap a un canvi positiu a tots els nivells: de consum, de desenvolupament i de producció amb la implicació de tothom.
Què són les zoonosis i quina és la seva prevalença?
Des del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient asseguren que "mai abans havien existit tantes oportunitats perquè els patògens passin dels animals silvestres i domèstics a las persones". La directora executiva del programa, Inger Andersen, conclou que "la nostra contínua erosió de les àrees silvestres ens ha posat incòmodament a prop de les espècies portadores, és a dir, animals i plantes que alberguen malalties que poden passar-se als humans".