El Pavelló Vic Salut garanteix oxigen als 160 pacients amb coronavirus
El pavelló municipal Castell d'en Planes, convertit en centre hospitalari, és l'extensió de l'Hospital Universitari de Vic i està a punt per descongestionar el principal hospital de la comarca d'Osona
El Pavelló municipal Castell d'en Planes, transformat en Pavelló Vic Salut, ja ho té tot a punt perquè així que el Departament de Salut doni la darrera autorització, s'hi puguin començar a traslladar els primers pacients de COVID-19 de la comarca d'Osona, fins ara ingressats a l'Hospital Universitari de Vic (HUV).
"Nosaltres ja tenim els professionals formats, tenim els pacients i tenim les instal·lacions; per tant, quan ens donin l'ok de sortida ja estaríem en disposició de poder-hi traslladar dilluns el primer pacient", ha expicat durant la presentació del nou equipament, Rosa M. Morral, directora assistencial del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Segons ella, no es tracta només de poder disposar de més llits -que ja s'han anat instal·lant a totes les dependències de l'hospital on és possible-, sinó de "tenir llits amb una presa d'oxigen i un regulador per poder donar a cada pacient l'oxigen que necessita per recuperar-se d'aquesta malaltia; aquesta és la gran limitació que teníem". En aquest sentit, Jaume Castellano, director de serveis del CHV, afegia: "Tenim una instal·lació que no tothom pot tenir. Som dels pocs que tenim oxigen i un pavelló com aquest dotat d'oxigen és possible gràcies a l'alcaldia de Vic, que ha tingut un posicionament molt clar en un moment donat, i de l'empresariat de la comarca que hi ha al darrera i que ens ho ha facilitat molt".
L'objectiu és que el Pavelló Vic Salut sigui una extensió del servei sanitari i assistencial que s'està donant a l'HUV, amb la mateixa qualitat i serveis. "La idea és que funcioni exactament igual que si haguéssim construït la vuitena i la novena planta de l'hospital", comentava Morral. A l'Hospital s'hi mantindran els pacients crítics (normalment hi ha una UCI dotada amb deu llits però ara hi ha tres UCI); els semi-crítics (que també requereixen cures continuades intensives); i els que tenen un risc de reaguditzar-se (de passar a crítics o semi-crítics). "Quan han passat aquesta fase de resolució de la malaltia però hi ha el factor limitant que no se'n poden anar al domicili perquè encara necessiten oxigen i necessiten recuperar-se una mica més, aquest és el pacient que vindrà aquí", deia Morral en referència als que ingressaran al Pavelló Vic Salut. "Venir aquí és una molt bona notícia, perquè vol dir que és un pacient que està en vies de recuperació i que pensem que té poques probabilitats de tirar enrere". Tenint en compte que a l'HUV cada dia la mitjana d'ingressos és superior a la d'altes i que l'estada mitjana dels pacients de COVID-19 a l'hospital és de deu dies, "aquest nou espai ens donarà pulmó", subratllava.
Tant Morral com Castellano agraïen reiteradament l'esforç que tothom hi ha posat, des de l'Ajuntament de Vic i els treballadors que hi han participat, fins a les empreses de la comarca que hi han col·laborat, passant pel Consell Comarcal d'Osona i diversos ajuntaments de la comarca, així com també l'assessorament tècnic de Metges Sense Fronteres, entre altres. "Això és un projecte de territori al servei del territori i dels pacients de la comarca; hi treballaran professionals de tota la comarca, no només del CHV sinó de l'atenció primària tant de l'Institut Català de Salut (ICS) com de l'equip d'atenció primària Vic Sud". Davant les dificultats que implicava aquest repte, la directora assistencial del CHV afegia: "Quan els éssers humans som capaços de posar, de manera generosa i altruista, el coneixement al servei d'un objectiu comú, en aquest cas al servei del pacient de COVID-19 de la comarca, som imparables".
El director de Serveis del CHV destacava la rapidesa amb què el Pavelló Vic Salut ha sigut una realitat i la celeritat amb què s'ha treballat durant aquesta última setmana. "Han sigut uns dies bojos, de molt estrès, però en què tot ha sigut molt fàcil, i ho dic com a CHV. El CHV sol no hauria pogut fer res de tot això, que quedi clar, aquí hi ha hagut un compromís i una col·laboració de les institucions molt important: a la primera línia, l'Ajuntament de Vic, però també de l'empresariat de la comarca, que ha sigut clau". Castellano remarcava que el nou equipament, a més de garantir la formació i la seguretat dels professionals, "funcionalment és molt operatiu, ja que està pensat perquè realment poguem atendre aquesta tipologia de pacients amb COVID-19".
Un agraïment generalitzat
El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, reconeixia que el Pavelló Vic Salut és una realitat gràcies a la implicació de molta gent durant aquests últims sis dies . "Ha sigut una setmana molt intensa i ens toca agrair tot el que s'ha fet de manera molt emotiva a tot el personal de l'Ajuntament i a les desenes de treballadors que s'han bolcat en aquest projecte, així com també a tot el teixit empresarial d'Osona, perquè això és un èxit col·lectiu de la comarca", deia Castells. Segons ell, s'ha fet un gran esforç en tots els àmbits, com ara en les instal·lacions tant de fibra òptica (aprofitant la xarxa municipal per fer la connexió a l'edifici principal de l'HUV) com informàtica, per poder funcionar amb la mateixa seguretat de l'hospital. "Avui fem lliurament a l'HUV d'aquesta primera sala i continuarem treballant a la sala dos, que tindrem a punt en pogues hores perquè pugui entrar-hi el personal sanitari per equipar-la i posar-la en funcionament en breu", afegia.
Al Pavelló Vic Salut hi ha dues pistes, cadascuna de les quals amb cinc mòduls de 16 llits cada un. La capacitat de cada pista és de 80 pacients; per tant, 160 en total. L'Ajuntament de Vic es farà càrrec del manteniment i funcionament del Pavelló Vic Salut "perquè el personal sanitari pugui treballar amb totes les garanties com en un hospital".
El regidor de Fires i Mercats i Esports, Titi Roca, es va sumar a l'agraïment unànime a treballadors, empreses "i gent voluntària que s'ha ofert des del primer moment per si faltaven mans" i destacava l'ingent tasca de moltes persones i institucions per tenir a punt l'adaptació de l'extensió de l'Hospital Universitari de Vic en menys d'una setmana, després de descartar-se altres emplaçaments com ara el recinte firal.
Des del punt de vista sanitari, Roca encoratjava tota la població a no abaixar la guàrdia: "Sembla que la cosa va bé, però no ens pensem que ja està fet; hem de demanar a la població continuar fent la feina ben feta, que ens quedem tancats a casa i que mantinguem les pautes que els sanitaris ens marquen".