El nou Pavelló Vic Salut tindrà capacitat per a 160 pacients amb COVID-19
El pavelló municipal Castell d'en Planes, convertit en centre hospitalari, serà l'extensió de l'Hospital Universitari de Vic i servirà per descongestionar el principal hospital de la comarca d'Osona.
La comarca d'Osona disposarà d'un reforç hospitalari per fer front a l'increment de casos de contagi per coronavirus que, en cas que sigui necessari, ja estarà disponible a partir de dilluns. Batejat amb el nom de Pavelló Vic Salut, l'equipament esportiu municipal Castell d'en Planes de Vic es convertirà en una extensió de l'Hospital Universitari de Vic amb una capacitat màxima de fins a 160 llits.
Fruit de la petició del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el lideratge assistencial del CatSalut, l'Ajuntament de Vic ha promogut l'adequació de l'equipament esportiu -tot liderant la part logística i de serveis- juntament amb el Consorci Hospitalari de Vic -que coordina tota l'activitat assistencial-. A més, s'ha comptat amb la col·laboració de l'Atenció Primària d'Osona i de múltiples empreses, institucions i ajuntaments de la comarca que han permès que les instal·lacions es poguessin arranjar en menys d'una setmana. "És un projecte en el qual s'hi ha bolcat tot el territori", agraeixen els seus impulsors. Tot plegat, amb l'assessorament i la participació activa de Metges Sense Fronteres.
L'adequació de les instal·lacions va començar dilluns amb una neteja general de tots els espais del complex, traient tot el material esportiu i revisant tots els serveis. "S'ha comptat amb la total implicació de tots els serveis municipals de l'ajuntament de Vic i de tot l'entramat d'empreses col·laboradores, així com de tots els ajuntaments i institucions comarcals, la seva participació ha estat cabdal per poder adaptar l'espai en molt poc temps", asseguren des del CHV.
Com serà l'Hospital Temporal Vic Salut?
L'Hospital Temporal Vic Salut serà una extensió de l'Hospital Universitari de Vic per rebaixar la pressió assistencial del centre i funcionarà sota la coordinació assistencial del Consorci Hospitalari de Vic. Comptarà amb equips mixtes formats per sanitaris actuals del CHV, facultatius recent jubilats, professionals de centres mèdics privats, estudiants d'últim curs i residents, així com també professionals provinents de l'Atenció Primària.
El pavelló Castell d'en Planes compta amb dues pistes. A cada pista, s'hi habilitaran cinc mòduls de 16 llits cadascun, és a dir, una vuitantena a cada pista. Els diferents mòduls s'aniran posant en marxa de forma progressiva segons la demanda. Perquè cada llit pugui disposar de la presa d'oxigen necessària, s'ha habilitat una instal·lació expressa de subministres d'oxigen medicinal mitjançant un tanc de 32.000 litres ubicat a l'exterior del recinte.
Com una planta convencional d'hospital, l'espai comptarà amb tots els serveis de suport necessaris (assistencials i no assistencials) per facilitar el treball dels professionals i el benestar dels pacients: s'hi habilitaran piques de rentat de mans, sistemes informàtics amb els programes assistencials del CHV, bugaderia, farmàcia, lavabos i dutxes, servei d'alimentació i neteja, circuits de net i brut, entre d'altres. La base del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Vic s'ubicarà de forma temporal en aquest recinte per traslladar els pacients i donar suport en aspectes de reanimació i emergències mèdiques.
Quina tipologia de pacients atendrà?
De cara als pacients, l'única porta d'entrada per a casos greus de coronavirus que requereixin ingrés seguiran essent les Urgències de l'Hospital Universitari de Vic -o a través del SEM-. Allà es farà el triatge per decidir on es deriva cada pacient en funció de les seves condicions de salut. Els pacients en estat crític o semicrític seran ingressats a l'Hospital Universitari de Vic, mentre que al Castell d'en Planes s'hi derivaran els més autònoms i menys greus, o que es trobin en la darrera fase de la recuperació. Les persones ingressades seran ateses amb el mateix nivell de qualitat independentment de si són tractades en un o altre centre.
Fins ara, l'Hospital Universitari de Vic ha pogut absorbir el creixent nombre de persones ingressades per COVID-19 derivant pacients als sociosanitaris de la comarca: l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu. Tanmateix, aquests centres compten ja amb un considerable nombre de pacients hospitalitzats amb infecció per coronavirus, i es requereixen també per donar suport -juntament amb l'Atenció Primària- a l'assistència geriàtrica en l'àmbit de les residències.