De què moren els catalans?
L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) ha impulsat l'Observatori de la Mort, una iniciativa que té com a finalitat recollir totes les dades relacionades amb el lloc i les circumstàncies en què moren les persones a Catalunya.
A partir de les dades extretes per l’Observatori de la Mort es podran extreure conclusions i fer propostes de millora sobre l'ajuda i l'accés a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida. La jornada de presentació de l'Observatori de la Mort, que s’ha celebrat aquest estiu, va donar a conèixer algunes dades sobre la mort a Catalunya:
- Cada hora moren 7 persones a Catalunya.
- Més de la meitat de les defuncions s'esdevenen en centres hospitalaris, especialment més entre els homes (57% dels homes respecte el 48% de les dones). En canvi, les dones moren més que els homes en residències sociosanitàries (27% de dones i 19% d’homes).
- A partir dels 65 anys, els homes passen més dies a casa i als hospitals, mentre que les dones assisteixen més a residències i centres sociosanitaris.
- Aproximadament un 62% de les defuncions de la població adulta i un 67% de les defuncions en població pediàtrica és susceptible de rebre atenció pal·liativa, és a dir unes 40.500 persones adultes i uns 200 infants i adolescents.
- L'esperança de vida de les dones és de 86,2 anys mentre que els homes arriba als 80,7 anys.