"Acostem l'assistència del pacient amb trastorn mental sever al metge de Primària"
L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquesta setmana la tercera edició de les Jornades de maneig bio-psico-social del trastorn mental sever, amb més d'un centenar de participants.
L'objectiu de l'edició d'enguany era donar a conèixer els diferents recursos disponibles que hi ha a Osona per a l'abordatge integral dels pacients amb trastorn mental sever (TMS) i, alhora, formar a metges, infermeres, auxiliars de clínica, treballadors socials, terapeutes ocupacionals, treballadors familiars, per atendre a aquestes persones d'una forma col·laborativa i planificada.
La sessió inaugural va anar a càrrec del director de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, Dr. Santi Escoté; la directora assistencial, Dra. Rosa Maria Morral; i la directora general de la Fundació d'Estudis Socials i Sanitaris, Dra. Marina Geli.
Durant la presentació, el Dr. Escoté va destacar el model d'atenció en Salut Mental que hi ha a Osona, reconegut pel treball integrat que realitzen els diferents agents implicats del territori: Osona Salut Mental (CHV) i Osonament. Tanmateix, va destacar la vocació comunitària com un altre aspecte diferenciador del model osonenc respecte d'altres territoris catalans: des del CHV es cobreixen totes les Àrees Bàsiques de Salut de la comarca. "Cada cop acostem més l'assistència del pacient amb trastorn mental sever al metge de Primària, és a dir, prioritzem l'atenció més propera al seu lloc de residència, al seu medi natural", subratllava Escoté.
Tot i que l'atenció ambulatòria del pacient amb TMS pivota sobre el centre de salut mental, es vol tendir a comptar amb la coordinació, cada vegada més, dels equipaments comunitaris. D'aquí, la importància d'aquestes jornades per difondre coneixement a tots els professionals que en un moment o altre del procés assistencial atendran a aquests pacients psiquiàtrics.
L'organització de les jornades ha anat a càrrec del Consorci Hospitalari de Vic, amb el suport de FORES a la secretaria tècnica i la col·laboració del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS), la Càtedra de Salut Mental i grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) de la UVic-UCC. El trastorn mental server és una de les línies d'investigació del SaMIS, el grup de recerca coordinat per Salvador Simó.