Els experts defensen el treball coordinat i transversal de tots els agents implicats per prevenir el suïcidi
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va acollir el dimecres 30 de maig la primera jornada internacional Salut Mental i Innovació Social, que ha reunit prop de 200 professionals dels sectors sanitari i social per abordar la problemàtica del suïcidi i les claus de la seva prevenció.
La iniciativa, que neix amb voluntat de continuïtat, l'organitzaven de forma conjunta les quatre institucions membres del grup de recerca SaMIS (Salut mental i Innovació Social): la mateixa Universitat, el Consorci Hospitalari de Vic, Osonament i la Fundació Althaia.
A Catalunya, el 2016 es van registrar 510 casos de suïcidi, xifra que el converteix en la primera causa de mortalitat externa, per davant dels accidents de trànsit. Per cada suïcidi consumat que es produeix a Catalunya, es comptabilitzen 20 temptatives que cal identificar i atendre per evitar reincidències.
Bones pràctiques i línies de recerca
A la jornada es van compartir casos de bones pràctiques en matèria de prevenció, com el Codi Risc Suïcidi, que defineix el circuit a seguir davant una temptativa, i que el primer any de funcionament va identificar 6.388 casos. La majoria dels professionals i investigadors que van intervenir-hi van coincidir en la necessitat d'afrontar el suïcidi com un problema de salut pública que requereix una visió global i transversal.
La sessió de la tarda es va dedicar a exposar sis línies de recerca del grup SaMIS, format per 45 investigadors: recovery i innovació social, salut social i salut comunitària, prevenció del suïcidi, trastorn mental greu, neurociències i neurodesenvolupament, i avaluacions i intervencions psicològiques en salut mental.