Una jornada per reconèixer i prevenir els signes de la fragilitat
El proper dissabte 21 d'octubre, se celebrarà davant l'entrada antiga de l'Hospital de la Santa Creu de Vic la jornada participativa 'En marxa contra la fragilitat'. Una activitat, adreçada a majors de 65 anys, que vol donar a conèixer que és i com es pot prevenir aquesta situació que afecta 1 de cada 10 persones grans autònomes i que és un dels principals precursors de la discapacitat i la dependència.
Al llarg de tot el matí, especialistes en geriatria oferiran una valoració gratuïta de diferents aspectes relacionats amb la fragilitat, com la funció física, la funció cognitiva, la nutrició i les relacions socials. En base als resultats, es donarà als participants pautes senzilles per incorporar en el seu dia a dia que els ajudin a combatre la fragilitat i a dur una vida més sana. A més, es realitzaran demostracions de diferents tipus d'exercicis i activitats saludables.
Reconèixer-ne els signes
La fragilitat és un estat de risc de progressió cap a la pèrdua funcional i cap a la discapacitat. Afecta una persona gran de cada 10, entre aquelles que mantenen les activitats de la vida diària. Encara que la persona es trobi bé, no tingui malalties greus i porti una vida relativament activa, signes com un alentiment físic o mental, la pèrdua de memòria, més cansament o una baixada involuntària de pes en poden ser senyals d'alarma.
'En marxa contra la fragilitat' és una jornada promoguda per la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia que se celebrarà simultàniament a diferents llocs de Catalunya i que, a Osona, compta amb la col·laboració del Servei de Geriatria de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic - Consorci Hospitalari de Vic. L'activitat cerca la participació d'aquelles persones que puguin desplaçar-se o caminar fora de casa -encara que sigui amb bastó o caminador- i que no siguin dependents d'altres persones per a totes les activitats de la vida diària.