Medalla d'or en la lluita contra el tabaquisme
L'Hospital Universitari de Vic ha estat reconegut amb el 'nivell or' de la Xarxa Internacional d'Hospitals Sense Fum (ENSH-Global). Aquesta és la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d'organitzacions en la lluita contra el tabac.
Per assolir el 'nivell or' els hospitals han de mostrar la implantació de polítiques de control del tabaquisme d'acord amb els exigents estàndards de l'ENSH. Les sol·licituds són avaluades per un jurat internacional que té en compte, entre d'altres, l'oferta de formació en deshabituació tabàquica a tots els professionals de la salut de l'hospital, l'oferta d'assessorament i ajuda per deixar el tabac tant a pacients com a professionals i el compliment total de la política de recinte sense tabac (espais interiors i exteriors) que protegeixi tant a professionals com a pacients del fum ambiental del tabac.
També van rebre la distinció del 'nivell or' quatre altres hospitals catalans: l'Hospital de Campdevànol, l'Hospital Universitari de Traumatologia i Rehabilitació de la Vall d'Hebron, la Clínica Sant Josep de la Fundació Althaia de Manresa i l'ICO l'Hospitalet, el qual ha renovat aquest guardó, atorgat l'any 2012.
El Consorci Hospitalari de Vic ha rebut la màxima distinció pel compromís i la tasca realitzada durant tots aquests anys en la lluita contra el tabaquisme. L'any 1988, ja va realitzar una primera enquesta per conèixer el percentatge de professionals fumadors. Convençut de la importància de no fumar en un entorn sanitari, l'Hospital General de Vic va iniciar l'any 1994 la campanya "Treballem sense fum" i, posteriorment, el 2002, es va adherir a la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum (XCHsF). Per reforçar aquesta tasca, el Grup Promotor Hospital Sense Fum, coordinat pel Servei de Prevenció i Promoció de la Salut, treballa any rere any per crear, aplicar i avaluar mesures de prevenció i control, potenciant una cultura sanitària lliure de tabac entre professionals, pacients i visitants.
Per la seva part, l'Hospital de Campdevànol és membre de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum des de l'any 2004 i, des del 2011, compta amb la certificació d'Argent. Així mateix, des del 2009, l'Entitat compta amb programes de deshabituació tabàquica -dirigits tant a pacients ingressats com al personal de la Institució- que ofereixen tractaments farmacològics gratuïts. En aquest sentit, l'Hospital celebra cada any la Setmana Sense Fum. En l'última edició d'aquesta iniciativa (del 24 al 31 de maig de 2016), es va penjar a l'entrada de l'Hospital un quadre elaborat per l'artista ripollès Mingo Batalla. Així mateix, els usuaris de l'Hospital de Dia Sociosanitari van realitzar unes flors amb frases com "El tabac, ben lluny" o "L'entorn és de tots, gaudim-lo sense fum". També es van fer enquestes als usuaris i professionals sobre el consum de tabac.
La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum es va crear l'any 1999. Coordinada i promoguda per l'ICO, és d'adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum. Des de l'any 2004 la Xarxa compta amb el finançament del Departament de Salut. Gràcies a aquest suport en els últims anys hi hagut un augment progressiu de centres que s'hi han adherit. Actualment en formen part 81 hospitals, en la seva majoria centres sanitaris del sistema públic SISCAT.