Més de 3.000 osonencs ja han participat en el programa de detecció precoç de càncer
El programa ja s'ha desplegat a Vic i aquesta setmana ho farà a Sant Hipòlit de Voltregà. L'objectiu és detectar pòlips en estadi molt inicial per evitar que derivin en un càncer de còlon o recte.
En els darrers cinc mesos, ja són 10.842 els osonencs que han estat convidats a participar al Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que s'està duen a terme a Osona. El Programa va dirigit a homes i dones entre 50 i 69 anys; a través d'una carta se'ls convida a realitzar una prova de detecció de sang oculta en femta, que han d'anar a buscar gratuïtament a la farmàcia. Si la prova resulta positiva, es proposa a la persona fer-se una colonoscòpia, que duu a terme l'equip de Digestologia del Consorci Hospitalari de Vic, per veure'n la causa. L'objectiu és detectar si hi ha pòlips i extreure'ls, i així evitar que amb el temps puguin arribar a desenvolupar un càncer.
Desplegament a Osona
Durant els propers dos anys, es convidarà a participar en el programa de cribratge de càncer a 36.000 osonencs. El desplegament es va iniciar a finals de gener a les Àrees Bàsiques de Salut de Vic Nord i Vic Sud, i el percentatge de participació entre les primeres 6.200 persones que van rebre la carta ha estat del 50%. Encara queden 4.642 vigatans pendents de participar-hi -tenen un temps per decidir-se-. En cas de no respondre, en breu rebran una carta de recordatori.
Aquesta setmana, es començaran a enviar les cartes d'invitació a la població diana que depèn de l'ABS de Sant Hipòlit de Voltregà -unes 1.800 persones-, les quals podran recollir el kit per fer la prova a les farmàcies del mateix municipi, de les Masies de Voltregà o de Vic. Passat l'estiu, el programa s'iniciarà a Santa Eugènia i, en els mesos següents, s'anirà desplegant a la resta de la comarca.
La participació és clau
El de còlon i recte és el segon tipus de càncer que causa més morts a Catalunya, tant en homes com en dones, amb una supervivència als cinc anys al voltant del 50%. La detecció precoç és essencial, doncs permet oferir un tractament més resolutiu i amb un índex més alt de supervivència.
La implantació del programa de detecció precoç a Osona, gràcies al finançament que aporten el Rotary Club, Osona Contra el Càncer i el Servei Català de la Salut, és una oportunitat per reduir l'impacte d'aquesta malaltia. Per això, és essencial aconseguir la màxima participació entre els ciutadans de la nostra comarca.