Els hospitals de Vic i Granollers consoliden el seu model de col.laboració en cirurgia oncològica pancreàtica
Amb l’objectiu d’obtenir el màxim benefici per al pacient, l’any 2006 els Hospitals Generals de Vic i Granollers van signar un conveni de col·laboració per al tractament de pacients amb càncer de pàncrees. A través d’aquest conveni, professionals dels dos hospitals han col·laborat en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb càncer de pàncrees de les comarques del Vallès Oriental i Osona.
Equips de cirurgians de cada hospital han col·laborat com un únic equip quirúrgic per tal de poder operar els pacients al seu centre sanitari d’origen, evitant així el desplaçament dels pacients a altres hospitals, fet que comporta un benefici afegit al confort i la qualitat per als malalts i les seves famílies. A més a més, la col·laboració i el treball conjunt ha permès l’especialització dels professionals d’ambdós centres en la cirurgia oncològica pancreàtica, afavorint així la formació i la docència en aquest àmbit.
Des de l’inici del conveni de col·laboració, la unitat resultant ha realitzat 44 reseccions de pàncrees amb una mitjana anual de 12 casos. En el cas de Granollers, s’han realitzat des de 2003 a 2008, 36 reseccions pancreàtiques majors, amb una mitjana anual de 6 casos. Per la seva part, l’Hospital de Vic ha realitzat entre el juny de 2005 i desembre 2008, 22 reseccions pancreàtiques majors, amb una mitjana anual de 6 casos.
Aquest equip conjunt, dirigit pel Dr. Enric de Caralt, director de Cirurgia del Consorci Hospitalari de Vic i pel Dr. Josep Maria Badia, cap de Cirurgia General i Especialitats de l’Hospital General de Granollers, està composat per quatre cirurgians sèniors amb experiència prèvia en cirurgia pancreàtica, dos a cada centre, i pels adjunts júnior i residents dels dos hospitals que roten periòdicament per ella. S’integra a més en un grup hospitalari multidisciplinar format per metges d’altres especialitats amb dedicació especial a aquesta patologia: cirurgia, diagnòstic per la imatge, malalties de l’aparell digestiu, endoscòpia, oncologia i anatomia patològica. Aquest model de col·laboració estableix que cirurgians experts de cada hospital es desplacin per actuar com un equip quirúrgic conjunt que opera els pacients en el seu centre d’origen. L’equip de professionals estableix quins són els estudis a realitzar, els criteris de selecció de pacients per la cirurgia, el tractament a realitzar, el seguiment que es farà i els circuits assistencials. Una comissió dels dos centres fa el seguiment i realitza una avaluació anual valorant els resultats.
Els hospitals de Vic i Granollers van ser dels primers hospitals de referència comarcal en crear àrees d’especial dedicació dins dels Serveis de Cirurgia General i Especialitats Quirúrgiques. Disposen d’Unitats Funcionals dedicades a la Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica des del 2001 en el cas de l’Hospital General de Granollers, i des del 2005 en el cas de l’Hospital de Vic. Aquest conveni de col·laboració s’emmarcà en les directrius del Pla Director d’Oncologia de Catalunya 2001-2004 en matèria de reordenació de l’atenció oncològica, que recomanava la cooperació entre hospitals per tractar càncers de baixa prevalença i d’aquesta manera sumar forces i establir sinèrgies que ajudin a millorar la qualitat del resultat.