← Altres notícies

L’Hospital Universitari de Vic realitza entorn a 14.000 sessions d’hemodiàlisi anuals

Tot i els avenços en els tractaments en la malaltia renal crònica, la prevenció i la detecció precoç són clau per intentar disminuir el nombre de persones que arriben a diàlisi. El 85% dels pacients de Nefrologia de l'HUV realitzen hemodiàlisi mentre que el 15% restant opta per una diàlisi peritoneal.

El Servei de Nefrologia del CHV-FHSC continua essent un referent clau en el tractament de la insuficiència renal crònica a les comarques d'Osona i el Ripollès. Cada any, prop de 150 persones reben el seu tractament en aquesta unitat, on es fan més de 14.000 sessions d'hemodiàlisi. El 60% són homes, i l'edat mitjana és de 69 anys.

La diàlisi és un tractament essencial per a les persones amb insuficiència renal crònica avançada, una condició en què els ronyons perden la capacitat de depurar la sang. Aquest tractament substitutiu permet eliminar les substàncies tòxiques i els líquids sobrants del cos mitjançant tècniques com l'hemodiàlisi i la diàlisi peritoneal.

L'Hospital Universitari de Vic ofereix l'hemodiàlisi i la diàlisi peritoneal com a tècniques per substituir la funció renal. L'hemodiàlisi es realitza a l'hospital, i els pacients hi assisteixen tres cops per setmana en sessions d'unes quatre hores de durada. La diàlisi peritoneal, en canvi, permet als pacients seguir el tractament des de casa després d'una formació específica. Per altra banda, cal destacar que a l'Hospital Universitari de Vic també es realitza la valoració per al trasplantament renal, derivant-se els casos aptes a hospitals terciaris, i des de fa uns anys es continua amb un seguiment compartit amb el centre corresponent quan el pacient trasplantat està estable. "Aquest ventall d'opcions ens permet adaptar el tractament a les necessitats i preferències de cada pacient, buscant en tot moment la millor qualitat de vida possible", subratlla Laureà Pérez, cap de Servei de Nefrologia. Per altra banda, la cap d'Unitat de Cures de Nefrologia, Marta Colomer, destaca la individualització del tractament: "Fem una valoració integral per detectar les necessitats bàsiques no cobertes del pacient, i donar-li el suport necessari no només des del punt de vista renal, sinó també atenent l'estat funcional, emocional i social". Un dels objectius principals del servei de nefrologia és millorar la vivència del pacient respecte al seu tractament; en aquest sentit, els pacients han mostrat una valoració molt positiva en les respostes als tests d'experiència de pacient realitzats a la unitat.

Les dades mostren que les principals causes d'insuficiència renal crònica són la diabetis i la hipertensió, i el nombre de persones que inicien tractaments substitutius creix anualment entre un 1% i un 2% a Catalunya. Per altra banda, destacar que el CHV-FHSC està treballant conjuntament amb Atenció Primària per començar un programa de prevenció que identifiqui les persones de més risc.