← Altres notícies

35 anys avançant cap a un futur sense fum

El Servei de Prevenció i Medi Ambient del CHV-FHSC ha participat en la 22a Trobada anual de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum, celebrada el 2 de desembre a l'Institut Català d'Oncologia.

Des del CHV-FHSC s’ha ofert la ponència 35 anys avançant cap a un futur sense fum, en la qual s’ha repassat l'estratègia i les accions dutes a terme al llarg dels 35 anys de vida del Servei de Medicina del Treball, que amb els anys ha evolucionat cap a l'actual Servei de Prevenció i Medi Ambient.

Una de les dades destacades d'aquests 35 anys del Servei de Prevenció és la reducció a la meitat del nombre de fumadors a l'Hospital Universitari de Vic. Segons les enquestes d'hàbit tabàquic, l'any 1988 hi havia un 58% de persones treballadores fumadores, mentre que l'any 2023 n'hi havia un 23,9%.

En el marc de l'acte, es van homenatjar tres professionals molt rellevants pel curs de la Xarxa i que comencen una nova etapa amb la seva jubilació: la Dra. Carmen Cabezas, fins a mitjans d'aquest any la secretaria de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya; el Dr. Miquel Vilardell, del Consorci Hospitalari de Vic i coordinador del projecte Hospital sense Fum en aquesta institució, molt vinculat a la Xarxa i persona de referència al territori des de fa 35 anys; i finalment, la Dra. Cristina Pinet, de l'Hospital de Sant Pau, referent i pionera en la intervenció del tabac i vinculada a la major part dels projectes i materials de la Xarxa des dels seus inicis. 

Construïm benestar també a la feina

La XXXIV edició de la Diada de la Societat Catalana de Salut Laboral, celebrada el 28 de novembre a l'auditori de Can Caralleu, va comptar amb la presència de la periodista Mercedes Milà, en el marc de l'espai de conversa titula "La salut mental des d'una altra perspectiva", que va conversar amb el cap del Servei de Prevenció i Medi Ambient del CHV-FHSC, Miquel Vilardell.

La desestigmatització de les malalties mentals era un dels temes centrals de la Diada i, també un dels reptes de la salut laboral. Per abordar aquest tema es va voler posar a la pacient al centre, per tal que donés als professionals de la Medicina del treball, de la Prevenció i la Psicologia la visió des d'una persona que ha patit una malaltia mental, les causes, com ha evolucionat, com ha estat reprendre la seva vida i també com tornar a la feina.

La periodista Mercedes Milà va donar aquest enfocament de pacient, amb un format diferent, fugint de la ponència estrictament científica, i oferint un espai de conversa entre metge del treball i pacient.

En definitiva, la jornada promoguda per la Societat Catalana de Salut Laboral va ser una experiència enriquidora i un reflex del compromís compartit en la promoció del benestar mental en l'àmbit laboral, essencial no només per a la productivitat, sinó també per la qualitat de vida dels equips.