← Altres notícies

El CHV i la FHSC inauguren el curs acadèmic amb la lliçó magistral del Dr. Xavier Bonfill i el reconeixement a l'excel·lència en recerca

Enguany, s'han reconegut sis estudis sobre càncer, resistència a antibiòtics, i prevenció d'infeccions, entre d’altres. També s'han premiat treballs sobre el rol de la infermera referent, fragilitat en l'envelliment, risc cardiovascular en esquizofrènia, seguretat en trasllats de pacients crítics, i etnobotànica. Els premis s’han entregat durant la inauguració del curs acadèmic 2024-2025.

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Hospital de la Santa Creu (FHSC) han inaugurat oficialment el curs acadèmic 2024-2025 amb una lliçó magistral a càrrec del Dr. Xavier Bonfill, doctor en Medicina, especialista en Oncologia Mèdica, Medicina Preventiva i Salut Pública, i reconegut expert en l'àmbit de l'epidemiologia clínica. La seva conferència, titulada "El gran repte de millorar l'adequació clínica", ha reflexionat sobre la necessitat de millorar les pràctiques assistencials per garantir que les intervencions mèdiques siguin les més apropiades, tant des d'un punt de vista científic com ètic, tot promovent l'eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari.

Durant l'acte, s'han lliurat els reconeixements anuals de recerca del CHV i la FHSC, destacant els treballs més rellevants realitzats pels professionals de les dues institucions. Aquests premis reconeixen l'esforç en la recerca i la seva contribució a l'avenç del coneixement científic i l'assistència sanitària.

Premis a les millors publicacions científiques
  • Publicació sorgida d'un projecte CHV:

Trend and Joinpoint Analysis of Cancer Incidence and 1-Year Mortality in North-East Spain 2005-2020
Autors: Pere Roura, Emma Puigoriol, Jacint Altimiras, Eduard Batiste-Alentorn, Irene R. Dégano.
Cancers 2023; 15:5527 doi.org/.103390/cancers15235527
 

  • Publicacions sorgides de projectes multicèntrics:
    • Methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in pork industry workers, Catalonia, Spain.
      Autors: Sara Quero, Marina Serras-Pujol, Noemí Párraga-Niño, Carmen Torres, Marian Navarro, Anna Vilamala, Emma Puigoriol, Javier Diez de Los Ríos, Elisenda Arque, Judit Serra-Pladevall, Alba Romero, Daniel Molina, Roger Paredes, Maria Luisa Pedro-Botet, Esteban Reynaga.
      One Health 2023 Apr 7:16:100538. doi: 10.1016/j.onehlt.2023.100538. eCollection 2023
    • Genome-based epidemiology and antimicrobial resistance of Neisseria gonorrhoeae in Spain: A prospective multicentre study.
      Autors: P. Salmerón, C. Buckley, M. Arando, E. Alcoceba, B.Romero, P.Clavo, D. Whiley, J. Serra-Pladevall.
      Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology DOI 10.1111/jdv.19458
       
  • Publicació d'infermeria:
    Retos e iniciativas en la prevención de las infecciones relacionadas con la asistencia sanitaria: estudio de consenso de expertos.
    Autora: Tomás-Vecina a b, M.J. Reyes-Ramos a c, Grupo de Expertos Infection-Hub (Anna Besolí).
    Journal of Healthcare Quality Research.Am J Psychiatry. 2007 Sep; 164(9):1319-26. doi: 10.1176/appi.ajp.2007.06091491
     
  • Publicació amb implicació de residents:
    Descripción de un caso de fístula quilosa poslinfadenectomía axilar derecha.
    Autors: Sara Fernández Planas, Raül Guerrero López, Helena Vallverdú Cartie.
    Revista de Senología y Patología Mamaria 37 (2024) 100556
Millor comunicació

Impacto de la incorporación de la infermera referente en el equipo de hospitalización de agudos.
Autors: Sandra Criach Navarro, Elisenda Llagostera Pladevall, Maria Garriga Ylla, Mª Teresa Bassas Sánchez, Laura Arenas Bagaria, Barbara Segrelles Català, Alícia Minaya Freire, David Ordoñez Lopera.
Presentat al XXVII Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados.

Tesis doctorals defensades durant el curs 2023-2024
  • Dra. Rosa M. Catalan Ibars: Impacto de los Traslados Intrahospitalarios en la Seguridad del Paciente Crítico. Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
  • Dra. Mariona Espaurella Ferrer: Relació de la fragilitat i l'envelliment amb els resultats de salut. Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
  • Dra. Núria Riera Molist: Intervenció multimodal per optimitzar els factors de risc i el risc cardiovascular en persones amb esquizofrènia. Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
  • Dr. Pere Roura Poch: Anàlisi de l'impacte del càncer a partir d'un registre de tumors. Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.
  • Dr. Jacint Altimiras Roset: Estudi etnobotànic de l'Alt Urgell. Universitat de Barcelona.

L'acte ha reafirmat el compromís del CHV i la FHSC i l'estratègia conjunta amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya amb la recerca i destaca la col·laboració entre els professionals de la salut i les institucions acadèmiques.