← Altres notícies

Els pacients d’Osona, el Lluçanès i el Ripollès ja poden realitzar ressonàncies magnètiques cardíaques a l’HUV

La ressonància magnètica cardíaca és una eina cabdal per a l'estudi de la funció i l'estructura del cor que ja s'ofereix als pacients del territori des d'aquest mes de juny.

L'Hospital Universitari de Vic ha incorporat una prova de diagnòstic d'imatge, la Ressonància Magnètica Cardíaca (RMC), que proporciona informació detallada sobre l'estructura i la funció del cor. És una eina diagnòstica indispensable en la cardiologia moderna, molt valorada per la seva eficiència i alta capacitat resolutiva i també per l'absència de radiació.

Aquest estudi diagnòstic ofereix una imatge detallada del cor, incloses les cavitats i les vàlvules, i presenta una excel·lent capacitat per a la diferenciació de teixits. Està indicada per a la detecció de masses com tumors, trombosis i quists; per a l'estudi de les malalties del cor o de les seves artèries i teixits; per a la detecció d'inflamacions o disfuncions; i per al seguiment dels pacients amb el funcionament anòmal del cor, entre moltes d'altres utilitats.

Entre els anys 2022 i 2023, s'havien derivat a l'Hospital Clínic de Barcelona una mitjana de 200 ressonàncies magnètiques cardíaques anuals. Ara, la majoria d'aquests estudis ja es realitzaran des de Vic, excepte les ressonàncies cardíaques amb estrés que se seguiran fent a Barcelona.

Estudis de més complexitat amb tècniques més avançades

L'estiu de l'any 2023 el CHV va incorporar una ressonància magnètica d'última generació que substituïa l'anterior dispositiu que estava en funcionament des de l'any 2005. L'equip va estar finançat amb 892.000€ per Pla INVEAT del Ministerio de Sanidad i amb 360.000€ d'inversions estructurals del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Les prestacions avançades del nou aparell han permès vincular-hi la llicència necessària per poder realitzar ressonàncies específiques del cor. Així mateix, aquest projecte innovador i de telemedicina ha estat possible gràcies al lideratge del Dr. Daniel Alberto Lorenzatti, metge especialista en Cardiologia i Imatge Cardiovascular -que actualment està fent una estada formativa avançada als Estats Units- i gràcies també a la formació en ressonància cardíaca que han rebut els tècnics del servei de Diagnòstic per la Imatge del CHV que s'han estat formant les últimes setmanes a l'Hospital Clínic de Barcelona, en el marc de l'Aliança C-17.

Per a la realització d'aquestes proves, que han d'estar prescrites pel servei de Cardiologia, es requereix la intervenció de tècnics de diagnòstic per la imatge i d'un cardiòleg especialitzat.

En el context dels reptes del Pla Estratègic 2023-2026 del CHV-FHSC-SAS, continuem apostant per disposar d'eines tecnològiques de creació de valor i d'ajut a la presa de decisions clíniques -per seguir donant resposta a les necessitats presents i futures de la ciutadania-, i també per potenciar les aliances amb altres centres per aconseguir una atenció eficient i de qualitat.

L'equip de Diagnòstic per la Imatge i Cardiologia que treballa amb la nova prova diagnòstica
El Dr. Daniel Alberto Lorenzatti, metge especialista en Cardiologia i Imatge Cardiovascular, que ha liderat el projecte i que actualment està fent una estada formativa avançada als Estats Units
La ressonància magnètica cardíaca en funcionament