← Altres notícies

No fumis, de tot cor

Els centres del CHV i la FHSC ens adherim un any més a la Setmana Sense Fum que, entre el 25 i el 31 de maig, ha promogut la conscienciació sobre el consum del tabac sota el lema 'Zero emissions també als teus pulmons'.

Amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d'un ambient lliure de fum i de residus de tabac, els centres que formem part de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central (XPCTCC) hem impulsat diferents activitats durant tota la Setmana Senes Fum i que han finalitzat el divendres 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac.

Per a la campanya, en les entrades dels diferents centres s'ha col·locat una estructura de fusta amb la pregunta (Per què creus que és important deixar de fumar?). Els professionals i les persones usuàries poden escriure les respostes en papers de colors tot configurant un gran mural.

Així mateix, s'ha preparat també un tub de metacrilat ple de burilles que s'han anat recollint durant tot l'any als nostres centres. Amb l'objectiu d'impactar, al costat del tub s'hi pot llegir el missatge: "Una cigarreta menys és un pas més per a mantenir aquest espai lliure de fum".

Zero emissions també als teus pulmons

Aquest any, la Setmana Sense Fum, que arriba a la XXV edició, vol mostrar la importància de respirar un ambient saludable i evitar els tòxics del tabac en totes les seves formes de consum. En el marc de la campanya, s'ha realitzat una enquesta sobre temes de tabaquisme a la població general, vehiculada a través de les diverses entitats. Aquest any la participació ha estat de 3.420 persones (el 76% de dones, el 22,7% d'homes i 0,5% de gènere no binari), amb una edat mitjana de 45,3 anys.

Un 15,6% de les persones que han participat en l'enquesta fuma (el 16% de les dones, el 15% dels homes). El 76% de les persones que fumen o el 49% en el cas d'estudiants, manifesta que alguna vegada un professional sanitari o un docent, els ha recomanat deixar de fumar.

Entre els fumadors, s'observa un menor consum de les formes tradicionals de tabac comparant els resultats de l'enquesta de 2023 i la de 2024: cigarretes convencionals (69,1% vs. 64,9%) i les pipes i els cigars (5,4% vs. 2,3%).

Ara bé, s'observa un consum més alt de les noves formes de fumar entre joves tant de 14-18 anys com de 19-24 anys, tant de catximba, cigarretes electròniques/tabac escalfat. Així mateix, també s'observa un major consum de tabac amb cànnabis.