← Altres notícies

Nova tècnica intervencionista a l’HUV: Trasplantament de Microbiota Fecal

El Consorci Hospitalari de Vic ha realitzat per primera vegada un nou procediment per a les persones amb problemes de diarrea recurrent causada per un tipus de bacteri. Es tracta del Trasplantament de Microbiota Fecal (TMF), una tècnica que consisteix en la introducció d'una mostra de femta procedent d'un donant sa.

La microbiota intestinal realitza funcions indispensables al nostre organisme. A vegades, però, aquest conjunt de microorganismes que habiten en el nostre intestí es poden veure malmesos pel consum d'antibiòtics, o certs tractaments com la quimioteràpia. Quan la microbiota es desequilibra, alguns microorganismes patògens creixen a l'intestí causant una infecció. Aquest és el cas de la infecció per Clostridioides difficile, principal causant de diarrea infecciosa en pacients hospitalitzats al món i amb taxes de recurrència del 20-30%.

Per a aquests pacients, una de les opcions terapèutiques que cada cop està cobrant més protagonisme per restaurar aquesta comunitat de microorganismes és el Trasplantament de Microbiota Fecal (TMF), una tècnica que el Consorci Hospitalari de Vic ha realitzat aquesta setmana per primera vegada amb èxit a l'HUV.

La intervenció consisteix en la introducció d'una mostra de femta procedent d'un donant sa i, mitjançant colonoscòpia, transferir-la al còlon del pacient afectat per restaurar-li la flora intestinal. El procediment ha estat realitzat pel servei territorial de Digestologia del CHV, a la Unitat d'Intervencionisme, i amb la col·laboració d'infermeria, del Servei d'Anestesiologia i de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital Clínic.

L'HUV ha atès durant l'últim any una desena de persones afectades amb diarrea causada pel bacteri Clostridioides difficile.

Amb la participació del Banc de Microbiota de Catalunya

Aquest procediment es deriva de la participació del CHV en el projecte de Banc de Microbiota de Catalunya, que és un dels Projectes Transformadors del CatSalut. L'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital de Bellvitge són les entitats executores del projecte de Banc de Microbiota de Catalunya que ha de permetre abastir els diferents hospitals de Catalunya per a la pràctica de TMF, per la qual cosa realitzen la captació de donants i el processament de les mostres. El CHV actua com un dels centres sentinella del projecte, col·laborant en la identificació de pacients candidats a TMF de tractament i fent la realització del procediment i seguiment dels malalts, evitant que s'hagin de derivar a algun d'aquells hospitals o dels centres col·laboradors.

Establir aliances amb organitzacions del sector públic o privat per desplegar nous projectes, incrementar els projectes d'investigació i participar en les línies de recerca i innovació forma part els objectius i reptes del Pla Estratègic 2023-2026 del CHV-FHSC-SAS.