← Altres notícies

Dieta saludable i mediterrània a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu

La cafeteria de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu ha obtingut el distintiu AMED per promoure una dieta mediterrània i saludable entre treballadors i usuaris.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha concedit a la cafeteria de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu la certificació AMED, que els acredita com a establiments que promouen una dieta saludable i mediterrània. L'entrega del distintiu ha tingut lloc aquest mes de maig amb responsables del Consorci Hospitalari de Vic, de Boris45 -l'empresa que gestiona el servei d'alimentació del centre-, i amb la representant de Salut Pública.

La iniciativa s'emmarca en les activitats de prevenció i promoció de la salut dirigides a ciutadans i professionals. L'Hospital de Sant Jaume ja havia tingut l'acreditació, però l'havia perdut arran del tancament de la cafeteria, obligat per la pandèmia. Ara ja torna a formar part d'Amed. La recuperació d'aquesta acreditació suposa un nou salt de qualitat en l'oferta de restauració.

El programa AMED

L'objectiu del programa AMED (http://www.amed.cat), liderat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l'alimentació mediterrània i l'oci actiu als establiments de restauració, en especial els de menú diari. Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l'exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir l'acreditació, han de complir una sèrie de requisits com els següents:

  • Garantir que un 25% dels primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums, i prioritzar aquests aliments en les guarnicions
  • Oferir a la carta productes integrals, mitges racions i opcions "sense sal"
  • Incloure a l'oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
  • Utilitzar oli d'oliva per amanir i preparar els plats
  • Postres: que la meitat siguin fruita fresca i comptar amb làctics sense sucre afegit
  • Oferir aigua no envasada gratuïta
  • Preparacions amb poc greix com coccions al vapor, forn, graella, saltat, planxa...
  • Prioritzar productes locals, frescos i de temporada
  • Cuinar plats tradicionals i receptes mediterrànies

A més, també es demana als establiments que ofereixin als clients opcions d'oci actiu a l'entorn (circuits, passeigs, etc.) per afavorir un estil de vida saludable.