Èxit de la IV Jornada del Grup de Recerca M₃O: reflexió envers la dimensió social de la salut
Un any més, el grup de recerca M₃O (Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences) ha celebrat amb èxit la seva IV Jornada sota el títol "Aprofundint en la dimensió social de la salut", celebrada el 24 d'abril a la Universitat de Vic.
Aquesta jornada ha estat liderada científicament per la Laura Coll i Planas i en Javier Jerez, coordinador del grup M₃O, i organitzada per la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar amb el suport del comitè científic organitzador. L'activitat ha comptat amb el finançament de la Convocatòria d'UDivulga i el cofinançament del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).
Es van superar les 180 inscripcions, amb una assistència final de 60 persones en línia i 64 presencialment. Entre els inscrits, hi havia acadèmics d'arreu del món provinents, entre d'altres, de Bèlgica, Holanda, Itàlia, Lituània, Àustria, Regne Unit, Estats Units, Canadà, Xina, Austràlia i Equador. Hi va haver una gran assistència de professorat de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, així com d'altres universitats i centres de recerca de Catalunya com l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i de ciutats espanyoles com Madrid. Més enllà del món acadèmic, van estar presents diversos professionals d'institucions socials i sanitàries catalanes, del tercer sector i de l'administració pública catalana, inclòs l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la de Catalunya del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de Barcelona (ASPCAT).
El contingut de la jornada va seguir un programa ric i variat, amb conferències de ponents internacionals i nacionals i tallers sobre temes rellevants de la dimensió social de la salut. Es va iniciar parlant i discutint sobre envelliment i vellesa, edatisme i soledat des d'una perspectiva crítica, humanista i global per part de Daniel López, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); de Desmond O'Neill, professor del Trinity College Dublin; i de la Samia Akhter-Khan, del King's College de Londres. La Jill Litt d'ISGlobal i de l’Universitat de Colorado i la Montse Masó de la UVic van parlar dels models de prescripció social i la prescripció social basada en la natura, respectivament. L'atenció integrada social i sanitària va ser abordada amb les ponències de Jordi Amblàs, del Departament de Salut, i Montse Solé, directora d'Atenció Intermèdia i Dependència del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. A la tarda, Javier Jerez va presentar el grup de recerca i, entre els seus membres, es van presentar breument 16 dels projectes actuals del grup. La jornada va finalitzar amb dos tallers per deixar tastar dinàmiques vivencials al voltant de la soledat, el benestar i la natura que es duen a terme a la intervenció "Amistats en la Natura" en el projecte RECETAS.
Van ser conduïts per la Montse Masó, la Irene Cervera i la Laura Coll, com a investigadores del projecte RECETAS. Així doncs, aquesta jornada va resultar una plataforma per a la col·laboració i l'intercanvi de coneixements i un punt de trobada clau per professionals de la salut i les ciències socials en línia amb els trets característics de l'M₃O com a grup multidisciplinari que investiga la salut des d'una perspectiva holística, social, integradora, interuniversitària i internacional.