Apropar el tractament amb radioteràpia als pacients d'Osona
Aquest migdia s'ha inaugurat el Centre d'Oncologia Radioteràpica del Clínic Barcelona seu Granollers que donarà servei a tots pacients hemato-oncològics dels hospitals de l'Aliança Estratègica C-17, entre ells el CHV-FHSC.
La gerent del CHV-FHSC ha assistit avui a la inauguració del nou edifici, presidida pel conseller de Salut, Manel Balcells. Es tracta d'un edifici de 1.500 metres quadrats dedicats a atendre les necessitats de tractament amb radioteràpia dels pacients oncològics. El centre disposa de tecnologia de darrera generació per donar tractament a prop de 1.000-1.200 pacients cada any. Per tant, la major part dels pacients hemato-oncològics d'Osona i el Vallès Oriental ja no hauran de desplaçar-se als grans hospitals de Barcelona i s'evitaran així més de 16.000 desplaçaments anuals.
Millorar la qualitat de vida dels pacients
S'estima que l'any 2025 el nombre de pacients diagnosticats de càncer a Europa superarà anualment els 4,5 milions, el 50% dels quals necessitaran tractament de radioteràpia. La radioteràpia és un component fonamental en el tractament del càncer i s'espera un augment en la necessitat d'aquest tipus de tractaments del 16%, tant per augment en la incidència com per les noves indicacions.
La radioteràpia s'administra, de forma general, als grans centres urbans, donada la infraestructura tecnològica i de personal altament especialitzat que requereix. Això obliga al fet que els pacients d'Osona i el Vallès Oriental que necessitin aquest tractament realitzin llargs desplaçaments diaris durant diverses setmanes, amb el que empitjora la seva qualitat de vida amb un augment de la insatisfacció i l'estrès. La gerent del CHV-FHSC ha destacat que "la nova instal·lació permetrà enfortir una estratègia oncològica comuna, que els pacients puguin fer els tractaments amb radioteràpia més a prop de casa i alhora millorar la seva qualitat de vida". El tractament amb radioteràpia forma part de l'abordatge integral i personalitzat del càncer de cada pacient, decidit en els comitès de tumors multidisciplinaris. Comporta diversos processos que impliquen diferents professionals especialitzats.
Amb el nou centre satèl·lit del Clínic Barcelona es vol reforçar la qualitat, l'equitat i l'expertesa en els tractaments amb radioteràpia entre els hospitals situats a l'eix de la C17 (Hospitals de Vic, Granollers, Sant Celoni i Mollet). D'aquesta manera s'estableix un desenvolupament territorial per coordinar millor el recorregut assistencial dels pacients onco-hematològics del Vallès Oriental i Osona; es garanteix que els pacients amb una indicació de tractament de radioteràpia, basada en l'evidència, el rebin; i es permet un accés als millors tractaments de la forma més segura.
"L'objectiu no és només el tractament de radioteràpia, sinó impulsar el Pla Oncològic Terapèutic Global dins de l'Aliança Estratègica C-17, incorporant la innovació tecnològica i terapèutica, la formació i la recerca", explica la Dra. Meritxell Mollà, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica del Clínic. "Compartim professionals i participem en tots els comitès de tumors multidisciplinars, que és on es defineix l'estratègia oncològica", afegeix.
Equipament capdavanter en radioteràpia
El nou Centre d'Oncologia Radioteràpica compta amb equipaments de darrera generació per administrar els tractaments, en totes les seves especialitats. Podrà administrar prop de 500 tractaments per accelerador i any.
La instal·lació compta, gràcies al Pla INVEAT d'infraestructures estatal gestionat pel Servei Català de la Salut, amb dos acceleradors lineals d'alta energia, un TAC per a la preparació i planificació dels tractaments, que incorpora un sistema 4D per a l'adquisició del moviment respiratori, i de consultes externes per visitar els pacients.
Els nous acceleradors permetran oferir tractaments avançats d'alta precisió utilitzant tècniques com la modulació d'intensitat (IMRT/VMAT), radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), o tècniques de control i sincronització del moviment respiratori (Gating) que possibilita la monitorització i sincronització del moviment respiratori durant l'administració del tractament i que està especialment indicades en càncer de mama i de pulmó.