El CHV estalvia 40 tones de CO2 i 7 tones de plàstic a l’any mitjançant l’economia circular
La substitució de bosses, contenidors i envasos d'un sol ús per alternatives reutilitzables són algunes de les iniciatives d'economia circular i gestió de residus impulsades recentment amb èxit. El CHV col·labora en la recuperació de la jornada tècnica anual en l'àmbit de la salut del Club EMAS, l'associació integrada per empreses i organitzacions catalanes compromeses amb l'auditoria i l'impuls de la sostenibilitat mediambiental.
El Consorci Hospitalari de Vic, juntament amb el Club EMAS, l'associació d'organitzacions catalanes registrades al sistema comunitari de gestió i auditories ambientals EMAS, ha impulsat la trobada anual sobre Medi ambient en l'àmbit sanitari que es va deixar de fer per la pandèmia.
La jornada tècnica, celebrada aquest dimarts a la sala polivalent de la Residència El Nadal, va oferir als assistents diverses ponències de professionals del sector sanitari i de l'àmbit mediambiental sobre l'economia circular. Per part del CHV-FHSC-SAS, la trobada va permetre compartir algunes de les accions desenvolupades recentment, com l'aprofitament de roba malmesa per a la confecció de bosses per al transport de socs de l'Àrea Quirúrgica, amb el suport de la Fundació Dr. Trueta, que ocupa persones amb discapacitat psíquica, i la posada en marxa, properament, d'un sistema de bosses de tela a Farmàcia per al lliurament dels medicaments en els tractaments prolongats.
Pel que fa a la reducció de l'ús de plàstics, principal temàtica d'enguany del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), el CHV-FHSC-SAS també va destacar la campanya de foment del consum d'aigua amb ampolles reutilitzables per a professionals (14.500 ampolles de plàstic menys per any, equivalent a 3 tones de material i 18 de CO2), el canvi del sistema de contenidors de residu biològic per contenidors reutilitzables (estalvi anual de 3,65 tones de plàstic i 14 tones de CO2) o la substitució de bosses de plàstic dels serveis de bugaderia per embolcalls de cartró o bosses de roba (estalvi de 378 kg de plàstic anuals). Totes aquestes iniciatives ja han aportat resultats rellevants, amb la reducció anual de més de 40 tones de CO2 i 7 tones de plàstic.
La jornada va continuar amb ponències de representants de la institució internacional Health Care Without Harm (HCWH), l'Institut Català de la Salut, l'Hospital Clínic Universitari Virgen de la Arrixaca de Múrcia, la Fundació Salut Empordà, l'Agència Catalana de Residus, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i el Club EMAS.