El CHV assaja un sistema d'intel·ligència artificial per detectar de manera precoç la retinopatia diabètica
El Consorci Hospitalari de Vic és un dels primers centres d'Europa que prova aquesta tecnologia per agilitzar la detecció precoç i reduir la pèrdua de visió en persones amb diabetis. L'equip d'Oftalmologia compararà el diagnòstic d'un miler de pacients amb l'informe elaborat per una IA en línia.
La retinopatia diabètica, una afecció ocular que poden patir les persones amb diabetis, és la principal causa de pèrdua de visió en la població entre 50 i 70 anys. Comença sense símptomes o amb problemes lleus de visió, però pot arribar a provocar ceguera si no es tracta a temps. Un diagnòstic acurat i iniciar el tractament en les primeres fases de la malaltia és clau per frenar el deteriorament visual.
Amb aquest objectiu, el Consorci Hospitalari de Vic està estudiant la utilitat d'un sistema d'Intel·ligència Artificial (IA) en el 'cribratge de retina', la prova de detecció precoç que es realitza periòdicament als pacients diabètics d'Osona. En conjunt, es provarà amb més d'un miler de pacients.
La Intel·ligència Artificial que s'està provant a Vic pretén ser un suport al procés de diagnòstic: la imatge de l'ull que es capta amb el retinògraf s'envia encriptada a un servidor en línia, que en només 6 segons és capaç d'analitzar la imatge i retornar un informe amb l'avaluació de l'estat del pacient. Per valorar la idoneïtat de l'eina, el professional d'Oftalmologia compara el seu propi diagnòstic amb el realitzat per la IA.
L'estudi engegat al Consorci Hospitalari de Vic suposa una fita important en la incorporació d'aquesta tecnologia en l'àmbit oftalmològic, ja que és una de les primeres vegades que s'està provant en un centre sanitari europeu. La iniciativa està liderada pel Dr. Kazem Mousavi, oftalmòleg especialista en patologies de vitri i retina al CHV, i compta amb el suport de la direcció Assistencial del CHV i la col·laboració dels caps dels serveis d'Endocrinologia i Epidemiologia, els doctors Ignasi Saigí i Pere Roura, respectivament; a més de la participació del servei d'Oftalmologia, amb el Dr. Hassanein Ali Assaf al capdavant, juntament amb la resta de metges adjunts i l'equip d'optometria. El projecte compta amb la col·laboració de la farmacèutica BAYER, patrocinadora del projecte, i de la Fundació Right Care, entitat catalana associada al Barcelona Health Hub que impulsa la innovació i la transformació digital del sector de la salut.
En el futur es vol obrir l'ús d'aquesta IA a l'Atenció Primària per valorar la possibilitat de realitzar els cribratges des dels seus dispositius assistencials.
Poder arribar a molts més pacients
Els cribratges de retinopatia diabètica s'han de realitzar periòdicament, cada un o dos anys, en els pacients que presenten risc de patir-la, ja que provoca una degeneració de la vista que pot arribar a convertir-se en ceguesa. A l'actualitat, els cribratges no arriben a tota la població diabètica, una situació que es podria resoldre amb l'ajuda de suports tecnològics com la IA, ja que permetria fer diagnòstics més ràpids i, en conseqüència, arribar a una quantitat més gran de població.
L'actual estudi avalua l'ús de la IA per formar els professionals sanitaris en el reconeixement de la retinopatia diabètica, però s'espera que aquesta tecnologia també sigui d'utilitat en el futur per diagnosticar, a través d'imatges de l'ull, altres patologies oftalmològiques com el glaucoma, la degeneració macular associada a l'edat o el risc de patir malalties cardiovasculars.