El CHV col·labora en un curs universitari adreçat a la inserció laboral de persones que han tingut problemes de salut mental
La segona edició del curs d'especialització 'Suport entre iguals' començarà l'1 de març. L'objectiu de la formació, que encara té les inscripcions obertes, és formar i acreditar persones en procés avançat de recuperació perquè es puguin incorporar en equips assistencials d'atenció a la salut mental. Les persones interessades a assistir al curs, podeu formalitzar la matrícula al web de la UVic-UCC. Les places són limitades.
Osona Salut Mental (CHV) coorganitza la segona edició del curs d'especialització universitari 'Suport entre iguals' de la UVic-UCC, que tindrà lloc de l'1 de març al 7 de juny. Després dels bons resultats de la primera edició, s'ha donat continuïtat a la formació, que enguany està acreditada com a formació contínua universitària.
El curs s'adreça a persones amb experiència en problemes de salut mental, que ja han avançat en el seu procés de recuperació i volen formar-se per treballar com a personal de suport en equips assistencials d'atenció a la salut mental. D'aquesta manera, podran contribuir en el procés terapèutic i la inclusió social d'altres persones que poden tenir problemes similars.
Amb aquesta iniciativa, es crea una formació reglada i acreditada d'un nou perfil professional, que representa la figura de l'experiència en salut mental en primera persona. Aquest rol aporta un valor afegit que, tal com avalen experiències pioneres a nivell internacional i els resultats d'una prova pilot, reverteix en millores tant en les persones que esdevenen agents de suport entre iguals com en les persones usuàries. La professionalització d'aquesta funció, que està en procés de regulació per part de l'administració, és una nova oportunitat laboral en la línia de la inclusió i la reinserció.
La iniciativa està impulsada per Osonament, la Fundació Althaia i la UVic-UCC, amb el suport de la Fundació "La Caixa", que subvenciona part del curs, i altres organitzacions com Osona Salut Mental, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ActivaMent Catalunya, la Federació Catalana d'Entitats de Salut Mental en 1a Persona - VEUS i l'associació Emilia Barcelona.
Com participar-hi?
El període d'inscripcions per a la segona edició del curs ja està obert. Les persones interessades a assistir-hi, poden formalitzar la matrícula a través de la pàgina web de la UVic-UCC. Les places són limitades i, enguany, n'hi ha 20 de disponibles. L'any passat, es van formar 16 persones.
Una formació universitària amb valor afegit
El curs té 15 crèdits i es farà en format presencial els dimecres a la tarda a la UGranollers, amb un total de 56 hores de docència teòrica i 65 hores de pràctica en centres d'atenció a la salut mental. L'equip docent està format per professionals de les diverses institucions implicades, que aplicaran una metodologia que combina la teoria amb dinàmiques participatives i grupals.
La formació dona continuïtat al projecte Peer to peer, que es va portar a terme l'any 2019 com a prova pilot. Aleshores, les persones que hi van prendre part van seguir un itinerari formatiu no reglat i també una part d'experiència com a agents de suport entre iguals.