L'Hospital Universitari de Vic, a punt per iniciar la millora i ampliació de les Urgències
Els espais creixeran un 30%, comptaran amb 57 punts d'atenció, instal·lacions més eficients i confortables, i zones diferenciades segons el tipus de pacient. Durant els vuit mesos d'obres no s'interromprà el servei. Els treballs, en especial la primera fase, tindran un impacte important a nivell acústic.
L'Hospital Universitari de Vic inicia aquest mes de febrer la millora i ampliació de les Urgències. Amb una inversió de prop de 2 milions d'euros, cofinançada entre el Servei Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic, es tracta de l'obra de major envergadura i impacte que s'ha fet mai a l'interior del centre. Els treballs duraran vuit mesos i inclouran tant l'ampliació estructural de les instal·lacions, amb obra de nova construcció, com la remodelació i adequació dels espais existents. Al llarg de tota l'obra el servei d'Urgències funcionarà sense interrupcions. Això generarà molèsties de tipus acústic o per vibracions, en especial els primers dos mesos, les quals s'intentaran pal·liar amb diferents mesures.
La remodelació permetrà continuar millorant l'atenció de les 60.000 persones que s'atenen cada any a Urgències. Les noves instal·lacions comptaran amb un 30% més d'espai, fet que es traduirà en fins a 11 nous boxs i en zones de treball, accessos i sales d'espera més amplis, funcionals, còmodes i segurs. La nova distribució també permetrà crear zones diferenciades segons el tipus de pacient, per atendre de forma més preservada i adaptada les urgències pediàtriques, les de salut mental, els pacients en observació i urgències més lleus.
El projecte d'Urgències s'ha dissenyat de manera coordinada i participativa entre els equips assistencials i d'infraestructures del CHV, posant el focus en les noves necessitats de professionals i pacients. Amb les noves instal·lacions, es vol donar resposta a una demanda assistencial més alta però, sobretot, a un canvi en el perfil dels pacients, cada cop més complex, que requereixen una assistència molt especialitzada, aïllaments o estades més llargues.
Guanyar espai sota terra
El pes més gran de l'obra recau en la construcció d'un nou mòdul de 49 x 10 metres, annex a les actuals instal·lacions, on hi haurà cinc boxes pediàtrics amb sala d'espera pròpia, 5 boxes d'observació amb bany i 2 habitacions de guàrdia. Tot, amb vistes a un pati anglès amb ventilació, vegetació i il·luminació natural.
Aquesta serà la primera fase de l'obra i la més delicada. Les Urgències estan a la planta -1 de l'Hospital, de manera que per construir aquesta ampliació caldrà perforar el subsòl i aixecar temporalment el tram de calçada que passa davant de Consultes Externes. Es preveu poca afectació assistencial però l'excavació pot generar un fort impacte a nivell acústic i, en certs moments, algunes vibracions. Unes molèsties que afectaran a professionals i pacients d'Urgències, però també d'àrees pròximes com Consultes, Hospitalització (unitats 1.1 i 2.1), Intervencionisme o els laboratoris.
El Consorci Hospitalari de Vic i l'empresa constructora (l'UTE Construccions Ferrer i Cimelsa) adoptaran totes les mesures per minimitzar l'afectació i ajudar a pal·liar les molèsties. Els sistemes constructius s'adequaran per generar el mínim impacte possible, es durà un acurat seguiment de l'evolució de l'obra i hi haurà personal de suport informatiu. Tanmateix, caldrà la comprensió i col·laboració de tothom.
Els boxes de color taronja i groc són els des Pediatria i Observació, respectivament, en el mòdul subterrani de nova construcció. En rosa, els consultoris d'alta resolució. En verd, els espais de Psiquiatria. En turquesa, el nou mòdul de serveis.
Afectacions a l'entorn de l'Hospital
La circulació de vehicles dins el recinte de l'Hospital es veurà afectada, excepte en el cas de les ambulàncies. El tram de carrer que passa per Consultes Externes estarà tallat al trànsit gairebé totes les obres, tot i que hi podran passar-hi els vianants. Les següents fases de l'obra, malgrat ser de menor impacte, requeriran treballar a l'interior de l'edifici. A partir de maig-juny, poden tenir certa incidència en l'activitat assistencial, però es garantiran sempre totes les mesures de prevenció i seguretat.
Com seran les noves Urgències?
Zones en funció de la tipologia del pacient
Per millorar l'experiència dels infants i les seves famílies, se'ls habilitarà un sector dins d'Urgències amb sala d'espera, lavabos i cinc boxes exclusius (actualment n'hi ha dos), i amb equipaments assistencials adaptats a pacients pediàtrics.
Els pacients de Salut Mental tindran també una petita àrea pròpia, amb 3 boxs i un consultori per a visites urgents. La demanda d'atenció d'aquestes patologies s'ha incrementat molt, i els nous espais doblaran els punts assistencials actuals.
L'Àrea d'Observació, on esperen els pacients a l'espera de resolució o d'ingrés, comptarà amb cinc nous boxes dobles. Tindran claror natural i bany propi, donat que en aquest espai els pacients hi passen més temps, fins a 24-48 hores.
Major capacitat de resposta
En conjunt, Urgències guanyarà 11 nous punts d'atenció, passant dels 46 actuals a 57. A més l'ampliació d'espais, es remodelaran els antics consultoris de l'ACUT, fent-los accessibles per a lliteres i equipant-los com la resta de boxs, perquè es puguin utilitzar com a boxs polivalents. Així mateix, es construiran sis noves consultes ràpides d'alta resolució, per a atendre pacients lleus.
Accessos i sales d'espera més amplis i funcionals
El vestíbul i l'entrada principal d'Urgències també es transformaran: es renovarà i ampliarà la sala d'espera principal i es reubicaran el taulell d'Admissions i la caseta de seguretat -que quedarà davant la porta-. Aquesta zona comunicarà amb un nou nucli de lavabos que s'aixecarà annex a l'edifici existent.
Espais de treball més grans, segurs i confortables
S'ampliarà el control assistencial central, se li donarà privacitat i més ordinadors per facilitar el treball dels professionals. La barra tècnica de preparació de medicació es traslladarà a una sala oberta, per facilitar la concentració i evitar interrupcions del personal mentre manipula fàrmacs.
Millores en la monitorització i nous equipaments
A més dels espais, les Urgències renovaran equipament, mobiliari i tecnologia per valor de 151.000 euros. La principal inversió es destinarà a ampliar el sistema de monitorització que permet controlar l'evolució dels pacients de forma centralitzada.