Els premis a les millors investigacions científiques del Consorci Hospitalari de Vic
Enguany s'han reconegut sis estudis sobre cicatrització de ferides en persones grans, el paper dels infants en la transmissió de la Covid-19, el maneig del dolor en pacients amb demència, les infeccions animal-humà per streptococcus suis, la relació entre la síndrome de Guillain-Barré i el SARS-CoV-2 i la planificació de visites a la Unitat Terapèutica del Dolor.
L'any 2021 va ser especialment prolífic per a la producció científica dels professionals del Consorci Hospitalari de Vic, amb 52 projectes de recerca actius (33 l'any 2019) i un factor impacte dels articles publicats de 170,7 (104,2 el 2019). Aquest dimecres, en el marc de la inauguració del Curs Acadèmic 2022-2023, la institució ha atorgat els reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades al llarg del curs passat.
En la categoria d'articles sorgits de projectes propis del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha premiat un estudi liderat per la geriatria Mariona Espaulella sobre la fragilitat i la cicatrització de ferides en pacients d'edat avançada. En la categoria d'articles en l'àmbit de la infermeria, s'ha reconegut un treball sobre l'avaluació de la pràctica infermera en el maneig del dolor en pacients amb demència, encapçalat per la infermera Alícia Minaya.
En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions en estudis multicèntrics, s'ha reconegut una investigació que ha permès descartar el paper dels infants en la transmissió de la Covid-19 en l'àmbit domèstic, en el qual ha participat la pediatra del CHV Montserrat Ruiz, i un treball sobre infeccions per streptococcus suis (un patogen zoonòtic humà) a través del contacte de persones amb porcs o amb la seva carn, liderat pels metges internistes Javier Díez de los Ríos i Esteban Reynaga amb la col·laboració dels serveis de Microbiologia i Epidemiologia.
Com a millor article amb participació de residents, s'ha reconegut un treball sobre un cas clínic que demostra la relació entre el síndrome de Guillain-Barré i la Covid-19, presentat per Clàudia Pujol, MIR de Geriatria, i Marina Lobaco, MIR de Medicina Familiar i Comunitària, amb el suport dels equips de Neurologia i de Geriatria.
Finalment, el reconeixement a la millor comunicació ha estat per al projecte sobre el filtratge telefònic que realitzen les infermeres en la planificació de les primeres visites de la Unitat Terapèutica del Dolor. Un pòster científic, amb la infermera Sònia Montoro com a primera autora, que es va presentar en el XVII Congrés de la Societat Espanyola del Dolor celebrat a Bilbao.
Les tesis doctorals, claus per seguir creixent en recerca
Vinculat a la recerca, durant el curs passat també va créixer de manera molt important l'activitat doctoral. El Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic compten ja amb 47 professionals amb el títol de doctor, mentre que uns altres 26 estan desenvolupant la seva tesi. Durant l'acte, s'ha homenatjat a les sis noves metgesses i infermeres que van completar el doctorat: Alícia Minaya Freire, M. José Álvarez Alonso, Assumpció Guillén Font, Laura Rota Musoll, Noemí Montes Ortega i Judit Pons Baños.
Les investigacions guardonades en cada categoria
Millor publicació sorgida d'un projecte propi del CHV
"Assessment of frailty in elderly patients attending a multidisciplinary wound care centre: a cohort study".
Publicat al portal BMC Geriatrics.
Autors: Mariona Espaulella Ferrer, Joan Espaulella Panicot, Rosa Noell Boix, Marta Casals Zorita, Emma Puigoriol Juvanteny, Marta Culell Dalmau i Marta Otero Viñas.
Millor publicació sorgida d'un projecte d'Infermeria del CHV
"Pain management nursing practice assessment in older adults with dementia".
Publicat a la revista Nursing Open.
Autores: Alícia Minaya Freire, Mireia Subirana Casacuberta, Emma Puigoriol Juvanteny i Anna Ramon Aribau.
Millor publicació sorgida de la col·laboració amb estudis multicèntrics
"Household Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Transmission and Children: A Network Prospective Study".
Publicat a Clinical Infectious Deseases.
Autors: Antoni Soriano Arandes, Anna Gatell, Pepe Serrano, Mireia Biosca, Ferran Campillo, Ramon Capdevila, Anna Fàbrega, Zulema Lobato, Núria López, Montserrat Ruiz, Almudena Sánchez, Cinta Valldepérez, Mònica Vilà, Valentí Pineda, Uxue Lazcano, Yesika Díaz, Juliana Reyes-Ureña i Pere Soler Palacín.
COVID-19 Pediatric Disease in Catalonia Research Group.
"Clinical and Epidemiological Characteristics of Streptococcus suis Infections in Catalonia, Spain".
Publicat a la revista mèdica Frontiers in Medicine.
Autors: Javier Díez de los Ríos, Esteban Reynaga, Merce García Gonzàlez, Jordi Càmara, Carmen Ardanuy, Jordi Cuquet, Maria D.Quesada, Marian Navarro, Anna Vilamala, Noemi Párraga-Niño, Sara Quero, Alba Romero, Rosa M. Benítez, Jacint Altimiras i Maria Luisa Pedro-Botet. Study Group for S. Suis.
Millor article amb autoria de residents
"Síndrome de Guillain-Barré como probable primer síntoma de síndrome respiratorio agudo severo Coronavirus 2 en una paciente anciana".
Publicat a la Revista Española de Geriatría y Geronotología.
Autores: Clàudia Pujol Lucas, Marina Lobaco Soler, Clàudia Roca Rabionet, Sebastián Alfonso Martín, Josep Maria Aragonés Pascual i Joan Espaulella i Panicot.
Millor comunicació
"Planificación de lista de espera para primeras visitas mediante criba selectiva realizada telefónicamente por las enfermeras de practica avanzada de la Unidad Terapéutica del Dolor".
Presentat al XVII Congrés de la Societat Espanyola del Dolor.
Autores: Sònia Montoro Naranjo, Maite Vila Montanyà, Imma Alcaide Gálvez, Maria Mota Freixas, Anna Fidalgo Beneitez i Mercè Jiménez Villa.