El CHV desenvoluparà innovacions a nivell ambiental amb empreses del territori
La Jornada d'Aliances per la Innovació 2022, organitzada pel Consorci Hospitalari de Vic, té per objectiu generar projectes conjunts entre els hospitals i el teixit empresarial d'Osona per innovar en sostenibilitat.
Una trentena d'empreses han participat en la Jornada d'Aliances per la Innovació, la trobada anual que organitza el Consorci Hospitalari de Vic per buscar àmbits de col·laboració público-privada que permetin generar projectes d'innovació a nivell sanitari i social al territori.
La jornada es va celebrar ahir a les instal·lacions d'El Sucre, de Vic, i va comptar amb el suport de les cambres de comerç de Barcelona i d'Osona. El focus d'enguany han estat les innovacions per fer l'atenció sanitària més sostenible i respectuosa amb l'entorn. I és que l'activitat dels hospitals suposa un elevat consum de recursos (energia, materials, aigua, fàrmacs, generació de residus). Optimitzar-ne la gestió és positiu tant per al medi ambient com a nivell econòmic, i acaba repercutint en la millora de la salut de la ciutadania.
"La pandèmia ha fet que consumim més, que gastem més energia i que generem més residus que mai. És una situació que hem de revertir", va explicar el director de Serveis del CHV, Jaume Castellano. En la presentació inicial davant de la cinquantena llarga de participants, va resumir l'objectiu de les jornades: "Fa 20 anys que treballem en medi ambient, però per seguir avançant hem d'incorporar altres visions. Per això busquem establir aquestes aliances. La nostra experiència de col·laboració amb empreses que no són del sector de la Salut sempre ha estat molt positiva, perquè ens aporten solucions i maneres de fer diferents".
On 'neixen' els projectes d'innovació
La Jornada d'Aliances per la Innovació és un viver d'idees d'on han sorgit alguns dels principals projectes de col·laboració hospital-empreses dels últims anys. Si la pandèmia va obligar a suspendre la jornada del 2020 i a realitzar en format virtual la del 2021, l'edició d'enguany ha recuperat la presencialitat i el networking per la porta gran. Durant tot el matí, alts càrrecs d'una trentena d'empreses del territori, totes elles vinculades o amb experiència en sostenibilitat, medi ambient o gestió de residus, han participat en dinàmiques i grups de treball al costat d'una desena de comandaments i de tècnics experts del Consorci Hospitalari de Vic.
Al final de la jornada, la gerenta del CHV, Sara Manjón, va agrair i remarcar l'alt nivell de les "idees, iniciatives i millores proposades": "Hem d'invertir en sostenibilitat, en eficiència i en noves maneres de treballar, i la col·laboració entre institució pública i empreses privades és una manera idònia de fer-ho". Manjón també va voler posar en valor que, per mida i població, "Osona té molt potencial perquè puguem desenvolupar innovacions i exportar-les més enllà de l'Hospital".
Alguns dels reptes que s'han abordat durant les jornades
Menys desplaçaments i més sostenibles
El 79% dels professionals van a treballar en vehicle privat, i aquest és també el principal mitjà de transport de pacients i visites. El CHV impulsa diferents accions per afavorir la mobilitat a peu, en bicicleta, en transport públic o en cotxe compartit. També es vol reduir desplaçaments de proveïdors i augmentar l'atenció telemàtica.
Gestió dels estocs de material i fàrmacs
Cada unitat disposa de magatzems satèl·lit on poden aprovisionar-se de materials i fàrmacs. La integració de l'smart data i els algoritmes predictius han de permetre gestionar de manera més eficient la disponibilitat i caducitat d'aquests productes. A més, es vol evitar que els pacients acumulin fàrmacs als domicilis.
Reutilitzar i reciclar el plàstic
Un dels grans reptes ambientals que ha deixat la pandèmia és reduir el plàstic d'un sol ús en el material sanitari, la medicació i l'hoteleria (cafeteries i menús dels pacients), així com millorar la selecció i gestió d'aquests residus.
Criteris de sostenibilitat en les compres
L'objectiu és substituir materials d'un sol ús per d'altres que siguin reutilitzables -sense renunciar a la qualitat i funcionalitat-, apostar per productes amb la màxima vida útil o reduir els embalatges.
Reduir el paper
Els centres del CHV consumeixen anualment més de 13 tones de paper. Els darrers anys s'ha avançat en la digitalització de tràmits, informació i documents.
Implicar els professionals
Les campanyes de conscienciació són una constant entre els professionals, doncs són el factor clau a l'hora d'utilitzar els recursos de manera eficaç i sostenible.
La Jornada d'Aliances per la Innovació del Consorci Hospitalari de Vic s'emmarca en el projecte "PECT Osona Transformació Social", finançat pels fons FEDER de la Unió Europea i la Diputació de Barcelona, que promou un creixement intel·ligent, sostenible i integrador a la comarca. La jornada ha estat coorganitzada amb la Cambra de Comerç de Barcelona i la Cambra de Comerç d'Osona, i ha comptat amb la col·laboració de l'empresa PreZero, l'agència Creacció i la FORES.