← Altres notícies

Primera pedra del nou Centre d’Oncologia Radioteràpica de la C-17

Aquest divendres s'ha posat la primera pedra d'un nou edifici satèl·lit de l'Hospital Clínic de Barcelona al complex hospitalari de Granollers per donar atenció d'oncologia radioteràpica als pacients dels hospitals de la C17 (Vallès Oriental i Osona).

El nou Centre d'Oncologia Radioteràpica de Granollers comptarà amb una superfície de prop de 1.500 metres quadrats dedicats a atendre les necessitats de tractament amb radioteràpia dels pacients oncològics del Vallès Oriental i Osona i evitarà així que s’hagin de desplaçar als grans hospitals de Barcelona. El centre disposarà de tecnologia de darrera generació amb la incorporació de 2 acceleradors lineals d'alta energia i un equip de tomografia computada (TAC).

L'acte de col·locació de la primera pedra ha estat presidit pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha destacat que aquest projecte representa "un important pas endavant en la millora de l'atenció oncològica al Vallès Oriental, a Osona i a l'eix de la C-17" i ha recordat que justament avui, 4 de febrer, és el Dia Mundial contra el Càncer. "La prevenció, detecció i atenció al càncer és un dels grans reptes que tenim com a sistema sanitari", ha assegurat.

Quins beneficis aportarà el nou Centre d'Oncologia Radioteràpica de Granollers?

L'objectiu d'aquesta nova instal·lació és apropar la radioteràpia als pacients del territori, ja que s'administra, de manera general, als grans centres urbans, donada la infraestructura tecnològica i de personal altament especialitzat que requereix.

Només a Osona, cada any es deriven a Barcelona una mitjana d’entre 215 i 220 pacients oncològics perquè duguin a terme el tractament de radioteràpia que necessiten, el que els suposa llargs desplaçaments diaris durant diverses setmanes. S'estima que l'any 2025 el nombre de pacients diagnosticats de càncer a Europa anualment arribarà aproximadament als 4,5 milions i que el 50% necessitaran tractament amb radioteràpia.

El nou centre permetrà aproximar el tractament de radioteràpia als pacients dels hospitals de la C17 (Hospitals de Vic, Granollers, Sant Celoni i Mollet), i evitar més de 16.000 desplaçaments cada any. "Funcionarem com un sol centre amb dos emplaçaments per realitzar els tractaments, estandarditzant la qualitat, la seguretat clínica i l'expertesa que podem oferir des del servei d'oncologia radioteràpica de l'Hospital Clínic de Barcelona", explica la Dra. Meritxell Mollà, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica del Clínic.

El nou Centre d'Oncologia Radioteràpica comptarà amb equipaments de darrera generació per administrar els tractaments, en totes les seves especialitats. Podrà administrar prop de 450 tractaments per accelerador i any. Està previst que s'instal·lin 2 acceleradors lineals d'alta energia, que permetran oferir tractaments avançats d'alta precisió utilitzant tècniques com la modulació d'intensitat (IMRT/VMAT), radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), o tècniques de control i sincronització del moviment respiratori (Gating) durant l'administració del tractament, especialment indicades en càncer de mama i de pulmó. També disposarà d'un TAC per a la preparació i planificació dels tractaments, que incorpora un sistema 4D per a l'adquisició del moviment respiratori, i de consultes externes per visitar els pacients.