Avancem en tècniques biològiques per al diagnòstic molecular de les malalties
La incorporació de nous aparells per a la realització de proves PCR i citologies líquides facilita al CHV el creixement en el camp de la Biologia Molecular. Aquesta tecnologia s’utilitzarà de forma compartida entre els serveis de Laboratori i Anatomia Patològica.
El servei d'Anatomia Patològica del Consorci Hospitalari de Vic utilitza des de fa temps tècniques de Biologia Molecular en les determinacions del virus del papil·loma humà (VPH) per al diagnòstic de malalties o per al cribratge de càncer de cèrvix de les pacients d'Osona i d'altres comarques*. Recentment, s'han incorporat tècniques més avançades com la PCR i la citologia líquida que proporcionen més agilitat i fiabilitat en l'obtenció de resultats i que poden destinar-se a la detecció d'altres tipus d'infeccions o patologies.
La tècnica de Biologia Molecular que inicialment s'utilitzava per l'estudi de les determinacions del VPH era la captura d'híbrids. Ara, aquest mètode se substitueix per la reacció en cadena de la polimerasa, coneguda com a PCR. Aquest sistema diagnòstic -que s'ha popularitzat durant la pandèmia- realitza en poques hores la producció de milions de còpies d'una quantitat mínima d'ADN extreta d'una mostra. Aquestes còpies permeten identificar el tipus d'ADN o ARN i associar-lo a un microorganisme.
El CHV també introdueix la tècnica de la citologia líquida que, en comparació amb la citologia convencional, facilita l'estudi de totes les cèl·lules obtingudes amb el raspallet sense perdre material i permet la possibilitat de fer tècniques moleculars o immunohistoquímiques en el mateix material evitant repeticions. En el Papanicolau tradicional, en canvi, moltes cèl·lules poden arribar barrejades amb sang i/o secreció vaginal, fet que limita el seu estudi.
L'aposta del CHV d'avançar cap a la Biologia Molecular en el diagnòstic d'algunes malalties és possible gràcies al treball constant per a la modernització tecnològica i la incorporació de nous equipaments. Aquest any, s'han instal·lat nous aparells destinats a la realització de PCR i Citologia Líquida.
Aquestes innovacions estan dins de la secció de Biologia Molecular del CHV, creada el 2020 i compartida pels serveis de Laboratori i Anatomia Patològica. Es dedica no només al diagnòstic i seguiment de les lesions preneoplàsiques i neoplàsiques relacionades amb el VPH, sinó també al diagnòstic i seguiment d'infeccions víriques o bacterianes -com la del SARS CoV2 entre d'altres- i malalties de transmissió sexual.