L’Hospital Universitari de Vic ja pot fer proves d'AngioTAC coronari
És el primer centre sanitari de la Catalunya Central amb aquest sistema de diagnòstic que permet veure l'anatomia coronària de forma tridimensional.
L'Hospital Universitari de Vic ha incorporat una prova de diagnòstic d'imatge, l'AngioTAC coronari, que permet veure en tres dimensions l'anatomia del cor. Aquesta exploració funciona com una mena de "filtre", que serveix per descartar una malaltia cardíaca significativa i que, gràcies a la seva alta definició servirà també, en molts casos, per fer un diagnòstic d'altres patologies.
Fins ara, tots aquells pacients que presentaven dolor toràcic i que es dirigien a Urgències amb un risc de cardiopatia isquèmica moderada o baixa, es derivaven a l'Hospital Clínic de Barcelona i, amb la Covid-19, les llistes d'espera per TAC coronaris han augmentat exponencialment.
Poder fer aquest procés directament des de l'Hospital Universitari de Vic permet estalviar aquest desplaçament i diagnosticar abans aquesta patologia. Així mateix, amb l'AngioTAC s'eviten fer altres proves que fins ara resultaven necessàries per perfilar el diagnòstic, com ara proves d'esforç o ecocardiogrames.
Des d'aquest estiu ja s'han començat a realitzar les primeres proves. A partir d'ara s'intentaran programar TACS coronaris setmanalment.
Com funciona?
La prova de l'AngioTac es realitza amb un aparell de tomografia computada que incorpora un nou software que sincronitza la captació d'imatges amb el batec cardíac. Això permet obtenir una imatge tridimensional molt precisa de l'anatomia coronària.
Un cop el pacient està dins de la màquina, se li explica que ha d'agafar aire i aguantar uns segons la respiració. Se li fa repetir aquest procés una segona vegada i, posteriorment, s'obtenen imatges amb contrast. L'adquisició en si dura al voltant de 15 segons i la radiació és mínima en comparació amb altres proves diagnòstiques.
En quins pacients es farà servir?
La prova es programarà en pacients que presentin dolors toràcics que venen a Urgències, amb un risc de cardiopatia isquèmica moderada o baixa. Si el resultat de l'AngioTAC és normal, atès que el valor predictiu negatiu d'aquesta prova és molt alt, es pot descartar la cardiopatia isquèmica.
En cas que es detecti alguna lesió coronària, cal realitzar un cateterisme cardíac per mirar les artèries coronàries. Això suposa derivar el pacient a l'Hospital Clínic de Barcelona. Allà es realitzaran unes proves que permetran diagnosticar-lo i es decidirà si cal o no intervenir.
La interpretació de la imatge, clau per a un bon diagnòstic
L'AngioTAC és una prova que requereix la intervenció d'un cardiòleg especialitzat en TAC coronari i un radiòleg. La seva interpretació de la imatge serà clau per fer un bon diagnòstic i descartar altres patologies.