Beca d’investigació FIS per a un projecte liderat per una professional del CHV
L'estudi liderat per Judit Serra, de Laboratori del CHV, pretén estudiar la infecció de transmissió sexual per Mycoplasma genitalium. El projecte ha obtingut finançament de l'Instituto de Salud Carlos III (convocatòria d'Acció Estratègica de Salut) per un valor de 100.000 euros, i està cofinançat pel Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).
El projecte d'estudi sobre la prevalença i resistència bacteriana del Mycoplasma genitalium que ha rebut la beca del Fondo de Investigaciones Sanitarias (FIS) s'ha creat des del grup d'estudi d'infeccions de transmissió sexual (GEITS) de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC), un grup que està presidit per la Dra. Judit Serra, de l'equip de Laboratori del CHV. Serra és farmacèutica especialista en Microbiologia i compta amb una gran experiència investigadora en infeccions de transmissió sexual (ITS).
Les ITS son un problema important de Salut Pública a nivell mundial degut a la seva alta prevalença i la gran capacitat dels microorganismes a desenvolupar resistència als antibiòtics. A més, si aquestes infeccions no es diagnostiquen i es tracten precoçment, poden donar lloc a complicacions importants.
Una de les ITS emergents que fa relativament poc que es coneix i que freqüentment pot passar desapercebuda és la causada per Mycoplasma genitalium. Aquest microorganisme genera molts reptes a la comunitat científica i mèdica, sobretot en quant al seu diagnòstic i tractament, ja que en alguns països s'ha detectat fins a un 80% de resistència als antibiòtics que s'utilitzen actualment pel seu tractament.
Degut a aquesta problemàtica, el GEITS ha dissenyat un estudi prospectiu que aportarà informació rellevant a nivell nacional en quant a la prevalença d'aquesta infecció i de les resistències antibiòtiques. Es tracta d'un projecte multicèntric en què participaran 14 centres sanitaris de tot l'Estat Espanyol, sis dels quals a Catalunya (Consorci Hospitalari de Vic, Hospital Parc Taulí, Hospital Vall d'Hebron, Hospital de Bellvitge, Catlab i BCN Checkpoint), i tindrà una durada de 3 anys. L'equip investigador comptarà amb la col·laboració del Dr. Jorgen Jensen, del Staten Serum Institut de Copenhaguen, un científic amb una llarga trajectòria investigadora i molta experiència en aquest camp.
Amb motiu de la beca rebuda, el 9TV va entrevistar aquest dimarts la Dra. Judit Serra per conèixer més a fons en què consisteix l’estudi i el Mycoplasma genitalium.