El Servei d'Urgències del Consorci Hospitalari de Vic té com a objectiu principal proporcionar atenció sanitària integral i immediata als pacients que requereixen diagnòstic i tractament immediat. Aquesta atenció inclou la valoració ràpida, el diagnòstic precís i la implementació de les intervencions necessàries per garantir la millor resposta a les situacions d'urgència.
Urgències Territorials Tornar a serveis
Què ens fa diferents?
-
Única direcció de les urgències territorials
-
Model de gestió integrat
-
Instal·lacions modernes i tecnologia avançada
-
57
punts d’atenció
-
30
% més d’espai
-
60000
pacients atesos a l’any
El servei d'urgències
Model pioner de gestió integrada
El Consorci Hospitalari de Vic adopta un model de gestió integrat de les urgències que unifica l'atenció especialitzada (hospitalària) i l'atenció primària. Mitjançant aquest sistema, es proporciona una via d'entrada única per a la ciutadania d’Osona, assegurant una coordinació eficaç entre els diferents nivells assistencials i facilitant la continuïtat de la atenció.
Es tracta d'un model de gestió pioner a Catalunya que posa en comú tots els recursos del territori per donar una resposta eficient i resolutiva a la ciutadania en un punt tan estratègic com són les urgències. La suma de talent, el treball en equip i la col·laboració entre tots els professionals permetrà donar la resposta més adequada a cada situació, en un espai conjunt, en el moment adequat i pel professional adequat.
Espais organitzats segons tipologia del pacient i nivell de complexitat
Cada persona usuària serà atesa en espais diferenciats, adaptats a les seves necessitats i característiques. Per oferir una atenció centrada en la persona i donar la resposta més adequada a cada situació, cada pacient serà atès en l’espai adequat, en el moment adequat i pel professional adequat.
- Urgències d'aguts: és l'àrea on s'atenen les urgències de major gravetat. Compta amb unes instal·lacions totalment renovades i equipades amb l'última tecnologia assistencial, amb 28 boxes que inclouen espais específics dissenyats per a l'atenció als pacients traumatològics, crítics i urgències generals mèdiques i quirúrgiques nivell II.
- Urgències lleus: és l’àrea on s’atenen les urgències de menor gravetat. Aquelles que s’atenen a l’Hospital quan els centres d’Atenció Primària (CAP) estan tancats (en horari nocturn).
- Àrea d'Observació: Per als pacients que precisen tractament immediat i per als quals es preveu la resolució del quadre clínic en un curt termini de temps (no superior a 24-48 hores); per als pacients estables amb dubtes diagnòstics que precisin proves complementàries; per als pacients que presentin criteris d'inclusió a altres programes d'atenció. L'àrea on els pacients esperen un ingrés o resolució del seu cas o d'ingrés, compta amb cinc nous boxes dobles. Donat que en aquest espai els pacients hi passen més temps, fins a 24-48 hores, ara disposen de llum natural i bany propi.
- Àrea de Salut Mental: El servei compta amb un psiquiatre de guàrdia integrat en el dispositiu d'Urgències per als casos que requereixen atenció urgent i immediata durant les 24 hores del dia i la nit. L'espai de les urgències psiquiàtriques també té una zona pròpia, amb 3 boxes, un consultori per a visites ràpides, i un espai per a pacients amb Trastorn Mental Greu.
- Àrea de Pediatria: Disposa d'una zona pròpia on s'han doblat els punts d'atenció arribant a 7, un total de 5 boxes amb capacitat de fins a 10 llits i una sala d'espera pròpia amb equipaments adaptats als infants.Disposa d'una zona pròpia on s'han doblat els punts d'atenció arribant a 7, un total de 5 boxes amb capacitat de fins a 10 llits i una sala d'espera pròpia amb equipaments adaptats als infants.
- Servei d'Emergències Mèdiques: El SEM té una base pròpia a l'HUV que depèn del servei d'Urgències.
Docència, Recerca i Innovació
- Compromís amb la divulgació científica
Els professionals del servei d'Urgències no només es dediquen a l'assistència immediata als pacients, sinó que també destaquen pel seu compromís amb la divulgació científica. Aquest compromís es manifesta a través de la publicació d'articles, la participació en comunicacions orals i la presentació de pòsters científics i casos clínics en esdeveniments importants com el Congrés SEMES de Girona.
- Formació acadèmica i professional
Un nombre significatiu de membres de l'equip d'Urgències està immers en programes de Doctorat en diverses universitats catalanes. Aquesta dedicació a la investigació i la formació acadèmica destaca el seu compromís amb l'enriquiment professional i el desenvolupament del coneixement mèdic.
- Equilibri entre assistència i formació
La descripció ressalta que una part de la jornada laboral dels professionals d'Urgències està dedicada a la formació, indicant un compromís amb la millora constant de les seves habilitats i coneixements. Aquest equilibri entre l'atenció als pacients i la formació reflecteix una aproximació integral al desenvolupament professional.
- Vinculació amb la universitat
Des de l'any 2014, l'Hospital Universitari de Vic té una estreta relació amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Aquesta vinculació es manifesta a través de l'acolliment d'estudiants de medicina, infermeria, fisioteràpia, nutrició humana i dietètica, teràpia ocupacions, piscologia i d'altres graus afins que realitzen estades puntuals proporcionant-los una oportunitat única d'exposició pràctica a l'entorn hospitalari.
- Implicació de residents i infermeres especialistes
Com a Hospital Universitari, el servei d'Urgències rep metges residents (MIR) de diverses especialitats com Medicina Interna, Geriatria, Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Cirurgia General. A més, les infermeres especialistes residents (EIR) en Atenció Familiar i Comunitària també roten pel servei d'Urgències, contribuint a la formació pràctica d'aquests professionals emergents. Aquesta dinàmica demostra un enfocament integral en la formació de tot l'equip assistencial.