Consorci Hospitalari de Vic

Nefrologia Tornar a serveis

|Alt Image|

El Servei de Nefrologia del Consorci Hospitalari de Vic ens dediquem a l'estudi, el diagnòstic, el tractament i la prevenció de les malalties del ronyó i de la hipertensió arterial. Som un equip de professionals multidisciplinari i polivalent, d’una gran expertesa però alhora en constant formació. Oferim als pacients una atenció integral i individualitzada, amb la finalitat de fomentar la seva autonomia i de què gaudeixin de la millor qualitat de vida.

On trobar-nos

Hospital Universitari de Vic.
Unitat de Diàlisi (planta 2)
Consultes Externes (planta 0)

93 889 11 11

Unitats i dispositius assistencials

L’equip de Nefrologia atenem els pacients a diferents dispositius de l’Hospital Universitari de Vic, però sempre garantint la continuïtat assistencial dins del nostre centre.

Àrea de Diàlisi

En aquestes modernes i àmplies instal·lacions de més de 700m2 és on es desenvolupa la majoria de l’activitat assistencial. Situada a la planta 2 de l’Hospital Universitari de Vic, acull les unitats d’Hemodiàlisi i de Diàlisi Peritoneal, així com consultoris i l’atenció i informació als pacients.

  • Unitat d'Hemodiàlisi: es va remodelar el 2010 i disposa de 27 punts de tractament, tres d’ells en una zona d'aïllament i un en box d'aguts. Oferim quatre torns de diàlisi, amb dos torns diaris de dilluns a dissabte. L’equip també dona suport al tractament substitutiu renal de pacients ingressats a UCI.
  • Unitat de Diàlisi Peritoneal: realitza activitat programada dos dies per setmana, tant per ajudar els pacients a entrenar la tècnica per fer el tractament a casa com per fer-ne el seguiment presencial i/o telefònic.

Els nostres especialistes també s'encarreguen de la col·locació de catèters centrals transitoris i permanents per a Hemodiàlisi.

Consultes Externes

  • Consulta de Nefrologia general i específica sobre el tractament conservador de la insuficiència renal crònica.
  • Consulta d’hipertensió arterial
  • Consulta infermera de Nefrologia i hipertensió arterial: educació en relació a la dieta i la medicació, cura de la fístula arteriovenosa, programa de vacunació de l’hepatitis B, administració de fàrmacs via parenteral i col·locació de MAPA.
  • MAPA: monitoratge ambulatori de la pressió arterial de 24 hores.

A més de les consultes especialitzades, també atenem els pacients en el marc dels següents programes:

  • Programa d'Ajuda a la Decisió: consulta multidisciplinària on s’informa el pacient, de manera verbal i també pràctica, sobre les diferents alternatives del tractament substitutiu renal.
  • Programa d'Accessos Vasculars: amb seguiment clínic, de funcionament i ecogràfic dels mateixos.

Hospitalització

Valorem, tractem i fem el seguiment dels pacients ingressats amb patologia nefrològica, alteracions hidroelectrolítiques i de l'equilibri àcid-base i trastorns hipertensius, en format interconsulta.

Trasplantament renal

El nostre centre inicia l’estudi sobre la viabilitat d’aquells pacients aptes per rebre el trasplantament renal. Properament, el Servei de Nefrologia inclourà una consulta de seguiment de pacients trasplantats renals.

Activitat assistencial

La Unitat d’Hemodiàlisi realitza anualment entorn de 14.000 sessions. En paral·lel, el programa de Diàlisi Peritoneal, que es troba en fase de creixement, atén entre 10 i 15 pacients.

L’activitat a Consultes Externes supera les 500 primeres visites anuals i prop de 3.000 visites successives. A més, realitzem cada any 300 monitoritzacions ambulatòries de la pressió arterial (MAPA) i 250 interconsultes de suport a l’atenció de pacients hospitalitzats.

Recerca per una atenció nefrològica de màxima qualitat

Els professionals de Nefrologia participem en projectes d'investigació promoguts tant des del Consorci Hospitalari de Vic com mitjançant estudis multicèntrics, a més de disposar de faclitats per realitzar la tesi doctoral en el marc del conveni d’Hospital Universitari amb la UVic-UCC. El nostre equip participa activament en els següents grups de recerca:

  • Grup Català d'estudi de Malalties Glomerulars (Glomcat)
  • Grup de Nutrició en Diàlisi de la Societat Espanyola de Nefrologia
  • Grup de Pal·liatius Renals de Catalunya (GPRCat)
  • Grup de Recerca en Metodologia, Mètodes, Models i Resultats en Salut i Ciències Socials
  • Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG)
  • Grup de Diàlisi Peritoneal de Catalunya i Balears
  • Grup de Malalties Renals Hereditàries (RenHerCat)

Professionals del Servei també participen a diferents comitès i grups de treball intrahospitalaris, com la Comissió de Farmàcia i Terapèutica, el Comité Multidisciplinari de Malalties Inflamatòries Sistèmiques, el Comité d'Innovació, el Comité d'Etica o el Comité de Seguretat i Salut. Així mateix, disposem d’un grup de gestió de la qualitat interna del servei, el Grup de Millora de Nefrologia, integrat per personal mèdic i infermer.

Docència universitària i formació de residents

La condició d’Hospital Universitari permet al Servei de Nefrologia forma part del projecte docent de la Facultat de Medicina i de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Els nostres professionals participen activament en la formació dels alumnes dels graus de Medicina i d’Infermeria, bé com a professors associats o com a tutors de pràctiques hospitalàries.

Els nostres dispositius assistencials també acullen rotacions dels residents de Medicina Interna, Geriatria i Medicina Familiar i Comunitària durant la seva formació sanitària especialitzada. A més, col·laborem en la formació nefrològica de les infermeres residents de l’especialitat d'Infermeria Familiar i Comunitària.

El nostre equip

Comptem amb un equip multidisciplinari format per 7 metges, 19 infermeres, 1 auxiliar de clínica, 1 administrativa i 1 tècnic de manteniment. A continuació podeu conèixer alguns dels professionals que en formen part:

Laureà Pérez
Laureà Pérez

Cap de Servei

Marta Colomer
Marta Colomer

Cap d’Unitat de Cures