L'Hospital Universitari de Vic compta amb unes instal·lacions de Diagnòstic per la Imatge equipades amb la tecnologia diagnòstica i terapèutica més actual i innovadora. De fet, en els últims quatre anys, des de 2020 i fins al 2023, ha renovat per complet els equips de Tomografia Computada (TAC) i Ressonància Magnètica (RM), a més d'estrenar altres equipaments híbrids i robotitzats i eines amb tecnologia de captació d'imatges 3D i intel·ligència artificial.
Més precisió, més proves i més confort en les ressonàncies magnètiques
La nova ressonància magnètica, instal·lada el juliol de 2023, està equipada amb fibra òptica per a la reconstrucció de la imatge i compta amb un diàmetre més ample, unes prestacions clau per obtenir imatges de manera més ràpida i precisa i oferir major comoditat al pacient, així com atendre persones amb obesitat mòrbida. El seu software d'última generació també permet afinar el diagnòstic de malalties neurodegeneratives o practicar proves que fins aleshores no s'oferien al centre, com les cardioressonàncies magnètiques.
Dos TAC d'última generació
El CHV disposa de dos TAC d'última tecnologia gràcies, per una banda, a la incorporació d'un aparell d'altres prestacions l'any 2020 i, per l'altra, a la substitució del TAC més antic (de l'any 2008) a finals de 2022.
Els dos aparells de tomografia computeritzada presents a l'Hospital Universitari de Vic són de 128 talls i permeten fer diagnòstic amb més precisió i donar servei a tota la comarca d'Osona, tot garantint l'activitat amb els terminis, qualitat i seguretat desitjables. Amb els dos TAC en ple rendiment, es pot oferir una activitat programada d'un mínim de 60 exploracions al dia, el que ajuda a augmentar la capacitat diagnòstica del servei i reduir les llistes d'espera, a més de fer front a pics de més demanda i donar resposta ràpida en casos urgents com un codi ICTUS.
La reducció de fins al 82% en les dosis de radiació respecte l'aparell inicial aporten major seguretat als procediments, especialment en estudis pediàtrics o en adults joves. Les prestacions existents al TAC incorporat més recentment, amb un sistema de correcció del moviment coronari (de gran utilitat per proves d'AngioTAC) o l'escòpia 3D per a la detecció de nòduls (en procediments com, per exemple, les puncions de tumor al pulmó per fer una biòpsia) ofereixen als nostres professionals major control i precisió.
Equips de tecnologia digital directa
En paral·lel a la instal·lació dels dos TAC i la ressonància magnètic, l'Hospital Universitari de Vic va incorporar l'any 2020 un equip radiològic de telecomandament per a sala híbrida (radiologia convencional i contrastada) i dues unitats de radiologia amb suspensió de sostre robotitzades (que no requereixen l'entrada contínua del professional).
Tots tres són de tecnologia digital directa: un sistema que permet obtenir imatges d'alta definició i així millorar la capacitat diagnòstica, alhora que empren un amenor dosi de radiació.