El Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor és un servei transversal i polivalent que engloba diferents àrees d'expertesa.
L'anestèsia a quiròfan
L'anestesiòleg administra el tipus d'anestèsia (local, regional o general) més convenient en cada tipus de cirurgia, però també té cura del pacient al llarg de tota la intervenció. Mitjançant la monitorització de les constants vitals i l'administració de medicaments, garanteix que el pacient romangui adormit, estable i segur. Conjuntament amb l'equip de Cirurgia, també es tracta qualsevol complicació que sorgeixi, amb la finalitat que el pacient surti de quiròfan despert, confortable i amb les constants vitals correctes.
Després de l'operació, el pacient segueix sota la vigilància d'Anestesiologia a la Unitat de Reanimació Post Anestèsica, on roman el temps necessari en funció de la persona i de la complexitat de la cirurgia. La finalitat és assegurar que el pacient no pateix complicacions immediates (nàusees, vòmits, dolor, sagnat o afectacions que comprometin la seva vida) i, si apareixen, tractar-les d’immediat. Un cop el pacient està estable, si ha de marxar a domicili se'l trasllada a la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés -unitat de la qual els anestesiòlegs en som els metges responsables- i, si ha de quedar ingressat, a Hospitalització o a la UCI.
Intervencionisme
Ens ocupem també de l'administració d'anestèsics i de la seguretat del pacient en tota l'activitat d'Intervencionisme, és a dir, aquells procediments mèdics o diagnòstics invasius pels quals cal anestèsia o sedació: biòpsies, colonoscòpies, broncoscòpies, histeroscòpies, teràpia electroconvulsiva, realització de TAC o ressonàncies a pacients pediàtrics o claustrofòbics…. En aquestes exploracions i tractaments, participem un equip multidisciplinari de professionals, des dels anestesiòlegs, passant per les infermeres expertes en anestèsia i reanimació, així com personal mèdic i infermer d'altres especialitats.
Parts
L'anestèsia en el procés de part, tant en el vaginal com en la cesària, s'intenta fer de la manera més respectuosa i sempre garantint la seguretat. A més, els anestesiòlegs som els responsables de resoldre els casos -per sort poc habituals- en què la mare o el nadó pateixen complicacions greus, formant part d'un equip multidisciplinari més ampli.
A l’Hospital Universitari de Vic apostem per buscar l'equilibri entre l'assistència mèdica i el procés natural del part, fent d'aquesta una experiència respectuosa, positiva i no traumàtica. Es procura no separar mai la parella i s'afavoreix el vincle "pell amb pell" de la mare i el nadó just néixer. Donem molta importància al procés perinatal i, per això, hem creat un equip sotsespecialitzat per vetllar perquè es faci sempre amb les millors condicions i seguint les guies internacionals més actualitzades, amb un equip multidisciplinari amb una comunicació fluida amb ginecologia, llevadores i infermeria.
Medicina preoperatòria
És una de les tasques menys conegudes, però essencials, del Servei d'Anestesiologia, doncs sense ella no seria possible l'acte anestèsic en sí. Consisteix en una visita amb l'anestesiòleg o amb la infermera d'anestèsia (segons la complexitat de la cirurgia) que serveix per valorar el risc anestèsic/quirúrgic del pacient mitjançant la història clínica, l’exploració física i les proves complementàries que siguin necessàries. En contra de la creença popular, no tots els pacients ni totes les cirurgies necessiten d'una analítica ni d’un electrocardiograma. En ocasions no cal cap prova, mentre que en d'altres se'n necessiten de molt complexes. La tasca de l'anestesiòleg és indicar aquelles que siguin adequades per valorar de forma òptima l'estat del pacient i perquè aquest entri a quiròfan amb la major seguretat possible.
Un cop recopilada tota la informació, l'anestesiòleg decidirà si el pacient necessita millorar la seva salut i/o fer canvis en la seva medicació habitual per realitzar la cirurgia. Si finalment es decideix que el pacient reuneix els requisits adequats per ser intervingut amb seguretat, se l’informa de les diferents opcions anestèsiques i de les mesures que ha de seguir per poder sotmetre's a la intervenció. Finalment, un cop resolts els dubtes es firma el consentiment informat.
Tractament del Dolor
Els anestesiòlegs som també especialistes en dolor. Des del Servei coordinem la Unitat Terapèutica del Dolor del CHV, l'últim pas en l'escala de diagnòstic i tractament del dolor crònic i agut no controlable quan els metges de medicina de família o d'altres especialitats esgoten les seves opcions terapèutiques. A l'edifici C de la Clínica de Vic, oferim tractaments que requereixen sedació com la iontoforesi, l'estimulació elèctrica transcutània (TENS), infiltracions epidurals, infiltracions de grans articulacions i músculs que precisen control radiològic, bloquejos facetars i nerviosos, perfusions endovenoses o pegats de capsaïcina, entre d'altres.
Maneig de la via aèrea i reanimació
Com a especialistes en via aèria, reanimació i en puncions complexes, els anestesiòlegs:
- Donem suport a altres equips quan es troben davant d'un pacient que no aconsegueixen ventilar o intubar.
- Liderem l'equip multidisciplinari que atén els pacients politraumàtics greus (prioritat 0 i 1)
- Integrem els equips d'atenció a l’aturada cardiorespiratòria i som formadors en els cursos de Reanimació Cardiopulmonar, tant bàsica com avançada.
- Col·loquem catèters guiats per ecografia, quan infermeria o d'altres especialitats mèdiques no ho aconsegueixen.
- Recolzem a Urgències i a Neurologia en les puncions lumbars difícils.