Què em convé saber, ara que començo la residència?
- 1) Ja no ets només un estudiant. Ara ets també un professional de la Medicina o de la Infermeria. Aquest nou paper significa responsabilitat i exigència.
- 2) La relació amb els pacients serà intensa i, a vegades, emotiva. Sobretot, però, ha de ser molt professional.
- 3) El nostre sistema sanitari està considerat un dels millors del món, però és molt complex: hi ha pressió assistencial, tasques burocràtiques, competitivitat, condicions especials de treball, etc. Aprendre a moure-t’hi amb facilitat forma part de la teva formació.
- 4) T'incorpores a una formació on és molt important el 'long life learning': l'actualització constant dels coneixements i avenços científics i tecnològics.
- 5) Amb la teva nova activitat, es pot ressentir la conciliació entre la vida familiar i la professional: et tocarà fer guàrdies, tindràs horaris no sempre estables... Valora com són d'importants els teus vincles familiars i socials. Aquests poden ser un bon suport.
- 6) Viuràs situacions noves i se’t plantejaran dilemes ètics i morals. Afrontar-los, encaminar-los i solucionar-los des de bon principi és imprescindible per ser un bon professional.
- 7) Aprofita el període del MIR–IIR–LLIR per adquirir bones habilitats i bons recursos, tant per a la pràctica professional com per a un vida equilibrada. Aprèn dels millors professionals.
- 8) Procura’t formació i suport per saber afrontar moments d’ansietat i estrès, i per aprendre a manifestar els teus sentiments… de manera racional i ajustada a les situacions.
- 9) Proposa’t millorar les habilitats socials i comunicatives amb companys, tutors, pacients i familiars.
- 10) Si no t’han fet una acollida formal i aprofundida en el teu centre de treball, demana-la, i també que et presentin l’equip assistencial i el personal de suport.
- 11) Si et trobes en situacions difícils -ja sigui professionals o personals-, no renunciïs a demanar ajuda i consell als altres.
- 12) Parla amb els residents més grans. La seva experiència et resultarà útil.
- 13) Busca’t una mica de temps lliure per allò que sigui important per a tu. No et descuidis, procura mantenir-te actiu intel·lectualment i físicament, fer esport i seguir una alimentació equilibrada.
- 14) Quan hagis creuat l’equador del MIR, pensa en els residents que necessiten el teu suport. Anys més tard, recorda també la intensitat dels teus primers dies de metge, quan siguis adjunt, tutor o cap de servei.
Qui em pot ajudar de veritat si crec que tinc problemes?
- El tutor i el facultatiu responsable del resident són més que el referent per a la teva especialització professional. Pel fet d’estar a prop teu i d’acompanyar-te en la formació també poden ser els receptors de les teves inquietuds i preocupacions. Et poden ajudar a trobar el suport que et cal, però no sòn un terapeuta.
- Al servei de prevenció de riscos laborals del teu centre sanitari t’informaran sobre els temes de salut al lloc de treball, tant en aspectes tècnics com psicosocials i atendran qualsevol consulta relacionada amb la teva salut laboral.
- El PAIMM (Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt) de la Fundació Galatea ofereix assistència especialitzada i confidencial als professionals de la Medicina quan tenen problemes psíquics o conductes addictives, per tal d’assegurar que rebin un tractament adequat i, en conseqüència, puguin exercir la seva feina en les millors condicions possibles de salut.