Anna Besolí: "Amb un equip dedicat a vigilar i prevenir les infeccions es poden evitar un terç de les IRAS"
El rol de les infermeres de control d’infeccions és clau als hospitals. La seva feina de prevenció i vigilància redueix el risc de contraure malalties infeccioses relacionades amb l’assistència sanitària.
Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia. La majoria d'aquestes malalties es transmeten d'uns individus als altres i, algunes d'elles, es poden contraure en entorns hospitalaris. Aquests útlimes es coneixen com les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS).
D'aquí, la importància que els hospitals comptin amb la figura de les infermeres de control d'infeccions (ICI), que actuen en diferents àrees: vigilància i control de la infecció, mètodes de prevenció (higiene i sanejament), qualitat, seguretat del pacient, investigació i formació i tecnologia de la comunicació.
"S'estima que el 60% de les infeccions nosocomials a quiròfan són evitables", assegura Anna Besolí, una de les ICI del Consorci Hospitalari de Vic. “Hi ha base científica que demostra que la implementació de programes de control de la infecció, mitjançant sistemes de vigilància i prevenció, pot reduir el risc de contraure-la. Amb un equip actiu dedicat a la vigilància i control de la infecció es pot evitar globalment un 32% de les IRAS”.
La infermera Anna Besolí es dedica al control de la infecció al Consorci des de l'any 2009. A banda de la tasca que desenvolupa als centres del CHV, forma part de l'Associació Catalana d'Infermeres per al Control de la Infecció (ACICI), és vocal de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC) en el Grupo d'Estudio de Infecciones Relacionadas con la Asistencia Sanitaria (GEIRAS), ha participat en nombrosos grups de treball per a l’elaboració de guies estatals d’infeccions i del Departament de Salut VINCat i ha estat seleccionada per la OMS com a formadora de formadors dels cursos nacionals d'Observadors Acreditats en el compliment de la Higiene de Mans.
La seva dilatada trajectòria i especialització en la matèria ha fet que la prestigiosa revista ‘Metas de Enfermería’ li hagi dedicat, aquest mes de maig, una entrevista per parlar del risc que suposen les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària, els problemes clínics en els quals poden derivar i els canvis que han experimentat aquestes patologies al llarg dels anys, destacant la importància de la prevenció i de la investigació científica infermera en aquest àmbit.
Entrevista a la Revista Metas de Enfermería
Entrevista a Diario Independiente de Contenido Enfermero
- Anna Besolí Codina
- Vic, 1974
- Diplomada en Infermeria
- Especialista en Infermeria Gerontogeriàtrica
- Màster en Control de la Infecció Hospitalària (UB, 2017)
- Treballa com a Infermera del Control de la Infecció a l’HSJM i a l’HUV
- Membre de la Comissió d’Infeccions del CHV des del 2009
- Membre de l'Assossiació Catalana d'Infermeres per al Control de la Infecció (ACICI)
- Vocal de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC) en el GEIRAS
- Membre del Grup de treball d’infecció quirúrgica colorectal del Departament de Salut VINCat
- Formadora de formadors dels cursos nacionals d'Observadors Acreditats en el compliment de la Higiene de Mans, seleccionats per membres de la OMS (Organització Mundial de la Salud)