Farmàcia i Geriatria presenten el model de Prescripció Centrada en la Persona
El projecte, en què han participat 120 pacients de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, ha estat reconegut amb el premi Ruta de l'Excel·lència de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica per la seva innovació i resultats
El passat 31 de maig, va tenir lloc a l'Hospital Universitari de Vic una jornada científica sobre el model de Prescripció Centrada en la Persona en què es van donar a conèixer els resultats de l’estudi que s'ha dut a terme a l'Hospital de Manlleu per millorar l'adherència dels pacients amb dues o més malalties cròniques.
La jornada es va emmarcar en la Ruta de l'Excel·lència de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica que, aquest 2018, ha premiat a cinc serveis de farmàcia hospitalària que tenen en marxa projectes de valor, amb resultats assistencials rellevants que es puguin implantar a altres centres i el coneixement dels quals pugui ser compartit. Els serveis territorials de Farmàcia i Geriatria (CHV-FHSC) van obtenir un d'aquests cinc premis pel projecte 'Model de Prescripció Centrada en la Persona per millorar l'adherència i l'adequació terapèutica en pacients amb multimorbiditat'.
Estratègies innovadores per millorar l'adherència terapèutica
En el marc de la jornada, es van explicar els resultats de l'estudi realitzat per farmacèutics i geriatres del CHV-FHSC que ha permès millorar l'adherència i l'adequació terapèutica dels pacients amb multimorbilitat mitjançant la implantació en la pràctica clínica del Model de Prescripció Centrada en la Persona. L'experiència es va aplicar a la Unitat de Convalescència de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i va consistir, primer, en la realització d'entrevistes clíniques entre el farmacèutic d'hospital i el pacient -o cuidadors- per valorar qualitativament la seva adherència. Tot seguit, van tenir lloc reunions entre el geriatra i el farmacèutic per revisar i adequar els medicaments.
Després de l'anàlisi del cas de 120 persones, els resultats van ser molt satisfactoris: es van realitzar més de 600 intervencions de modificació, substitució o interrupció de la medicació -amb un promig de cinc intervencions per pacient-; i es va aconseguir disminuir significativament la mitjana de medicaments de cadascun -passant de 10 a 8-, fet que va permetre disminuir la seva càrrega terapèutica, adaptant-la a les seves capacitats, així com augmentar la seguretat de la farmacoteràpia.
L'adherència és un factor clau en l'èxit terapèutic, és a dir, quan la conducta del pacient -en relació a la presa de medicació- es correspon amb les recomanacions del professional sanitari. En canvi, la manca d'adherència terapèutica s'ha relacionat amb un pitjor control de la malaltia, una reducció de la qualitat i esperança de vida, així com un augment de la despesa sanitària. Per això, cal implantar estratègies innovadores que permetin millorar l'adherència terapèutica. A més, aquestes estratègies han d'individualitzar-se, ja que les barreres que impedeixen una bona adherència varien d'un pacient a un altre.