Daniel Sevilla: "Hem reduït un 8% la medicació dels usuaris de residència"
L’estudi 'Prescripció centrada en la persona en l'àmbit residencial', que coordina el farmacèutic del CHV Daniel Sevilla, ha rebut aquest mes d'octubre el premi ROVI a la millor Innovació en la Farmàcia Hospitalària.
Les persones grans prenen massa medicació?
Sovint, les persones grans amb malalties cròniques o en situació de fragilitat acumulen medicació de tota una vida, receptada per cadascun dels especialistes que han anat visitant. Conscients d'aquesta situació, els serveis territorials de Farmàcia i de Geriatria del Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu fa anys que estem desenvolupant conjuntament un projecte pioner que, a través d'una valoració integral de la persona, aconsegueix regular l'ús excessiu de medicaments d'aquest col·lectiu.
Els laboratoris ROVI els han concedit el premi al projecte més innovador en farmàcia hospitalària, amb l’aval de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària...
L'estudi va començar l'any 2010 en l'àmbit d'hospitalització d'aguts, després es va estendre als centres d'atenció intermèdia i, en una tercera fase, en residències. Aquesta última branca del treball, titulada 'Prescripció centrada en la persona en l'àmbit residencial' i que hem dut a terme a les dues residències més grans d'Osona durant els anys 2016 i 2017, és la que ha rebut el premi ROVI a la Innovació en la Farmàcia Hospitalària.
Què aporta de nou aquest projecte?
El que més ha valorat el jurat és la nostra manera de treballar, de forma multidisciplinària, a diferents nivells assistencials i centrada en la persona. Un equip de farmacèutics d'hospital, geriatres i infermeres ens hem reunit de forma periòdica per revisar -a través d'una metodologia establerta- els tractaments farmacològics dels usuaris de la Residència Aura i la Residència d'El Nadal. Dels 291 casos analitzats, es va detectar que el 59,1% presentava algun fàrmac que es podia considerar inapropiat. Després de la revisió conjunta, es va aconseguir disminuir la medicació global en un 8%, fet que repercuteix positivament en la salut del pacient i en l'eficiència del sistema sanitari.
És un èxit.
És un èxit conjunt. En el projecte hi hem participat la Núria Solà, en Javier Gonzàlez i jo, del Servei de Farmàcia; la Núria Molist, en Joan Espaulella i l’Anna Torné, de Geriatria; la Rosa Torres i l’Imma Cantizano, d’El Nadal; i l’Encarna Padrisa i la Núria Grané, de la Residència Aura.
El coneixement es multiplica quan es comparteix...
Una de les fortaleses de l'estudi és, precisament, que s'ha realitzat de forma transversal, amb la intenció d'abarcar tot el territori. Primer, es va desenvolupar a l'Hospital Universitari de Vic; posteriorment, als hospitals de la Santa Creu i de Manlleu, i, ara, en l'àmbit residencial. L'estudi neix d'una necessitat assistencial més que d'una necessitat d'investigació. Després de la feina clínica, hem vist que és un terreny per a la recerca i la innovació. El següent repte és estendre el coneixement a l'atenció primària.
- Daniel Sevilla Sánchez
- L'Hospitalet de Llobregat, 1982
- Llicenciat en Farmàcia per la UB (2005) i màster en Atenció Farmacèutica (2012).
- Quarta millor nota de l'estat espanyol a les oposicions a FIR (2006), fet que li va permetre cursar la residència a l'Hospital Clínic.
- Treballa al Servei de Farmàcia territorial del CHV i la FHSC des de l'any 2010.
- Especialista en l'àmbit d'atenció al pacient geriàtric.
- Doctorat (2017) amb qualificació Cum Laude per la tesi: 'Acontecimientos adversos por medicamentos en pacientes con enfermedad crónica avanzada en situación de pronóstico de vida limitada al ingreso en una unidad de geriatría de agudos'.
- Premi Sanitat Osona 2012
- Premi ROVI 2017 a la Innovació en Farmàcia Hospitalària.