Participem en el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària
El Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic estem entre els agents que impulsem les iniciatives d'atenció domiciliària a persones amb doble complexitat, així com a les persones amb problemes de salut mental
En el marc del desplegament aprovat per la Generalitat en l'acord de Govern pel qual s'impulsa el desplegament de l'atenció integrada social i sanitària a Catalunya, Osona va ser seleccionat com un dels territoris amb pràctiques avançades. El passat mes de maig es va celebrar a Vic una sessió de treball que va servir per conèixer els darrers avanços en aquest àmbit.
En l'àmbit de la Geriatria
La FHSC i el CHV estem entre els agents que impulsem el PGAC, un programa destinat a oferir una millor resposta a les necessitats de persones amb doble complexitat (social i sanitària), que parteix de les atencions primàries de salut i de serveis socials.
La geriatra del FHSC-CHV Núria Molist és la coordinadora sanitària del programa mentre que Josep Maria Villegas del Consorci d'Osona de Serveis Socials - Consell Comarcal d'Osona n'és el coordinador social. L'equip es completa amb quatre gestores de cas.
El PGAC ha dissenyat un model d'atenció domiciliària per a persones vulnerables amb doble complexitat (clínica i social) basat en la gestió de cas per oferir una atenció integrada social i sanitària. Pretén aconseguir que aquestes persones tinguin un únic professional de referència, responsable de donar resposta a les seves necessitats socials i sanitàries.
En l'àmbit de la Salut Mental
Osona Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic participa en els projectes d'atenció integrada d'Osona en l'àmbit de la Salut Mental. Les iniciatives destacades són:
- Atenció integrada social i sanitària a la salut mental en l'àmbit residencial: Desenvolupat amb treball conjunt entre professionals d'Osona Salut Mental, atenció intermèdia CHV-FHSC, d'Osonament, l'equip d'atenció primària Manlleu. Inclou el programa "Planifica't" per a la planificació de decisions anticipades amb persones en situació de complexitat.
- Atenció integrada domiciliària en salut mental, amb la integració del programa de Suport a l'Autonomia a la Pròpia Llar (SALL) i el Servei d'Atenció Domiciliària Especialitzada (SADE), amb l'objectiu d'evitar duplicitats i establir sinèrgies d'acompanyament i suport. A través de l'Equip de valoració i orientació d'habitatge de Salut Mental Osona (EVOHSMO) s'impulsa aquest treball transversal buscant la implicació de tots els agents relacionats.