Integrem noves tecnologies per al diagnòstic precoç de patologies de l’ull
El sistema d'angiografia OCT equipat al CHV permet obtenir imatges oftalmològiques en 3D més precises, de forma ràpida i no invasiva, i millora la qualitat en el diagnòstic d'afectacions de retina, glaucoma i segment anterior
El Consorci Hospitalari de Vic ha reforçat el dispositiu de Consultes Externes del seu Servei d'Oftalmologia amb la incorporació d'un sistema d'angiografia per tomografia de coherència òptica (OCT-A). L'equip permet captar imatges d'alta resolució i en tres dimensions dels vasos sanguinis oculars sense necessitat de contacte amb l'ull ni d'injectar contrast, el que facilita un diagnòstic precoç mitjançant un procediment més ràpid i còmode pel pacient.
El sistema OCT-A instal·lat el mes de setembre al CHV és el primer d'aquestes característiques a Osona i suposa un avenç important respecte a altres exàmens de fons d'ull, ja que ofereix imatges més precises per diagnosticar les diverses patologies de la retina i del segment anterior -part frontal de l'ull-, com el glaucoma -dany al nervi òptic a causa de pressió ocular elevada-.
El caràcter mínimament invasiu de l'angiografia OCT facilita que un pacient pugui sotmetre's a aquesta prova més freqüentment, el que suposa un gran avenç en el control exhaustiu de la seva salut, especialment en pacients diabètics, on la visualització de microaneurismes pot ajudar a detectar precoçment l'inici d'una retinopatia diabètica. La tècnica d'OCT també serà de gran utilitat per fer estudis periòdics sobre la retina i el glaucoma.
El sistema incorporat al CHV, adquirit per concurs públic, és el model HRA + OCT OCTA de la marca SPECTRALIS, i ha estat fabricat per l'empresa Heidelberg Engineering i instal·lat per Bloss Group. A més de la captura i digitalització d'imatges multimodals d'alta qualitat -resolució a la màcula amb un camp de 30 graus, visualització a 55 graus i amb possibilitat d'ampliació a un camp ultra ampli de 102 graus-, també disposa d'un sistema de seguiment ocular actiu TrueTrack per visualitzar xarxes capil·lars molt fines, tot eliminant les imprecisions causades pel moviment involuntari de l'ull del pacient.
Els pacients d’Osona es beneficien d'un procés de diagnòstic més precís i ràpid, sense haver de realitzar altres proves complementàries ni desplaçar-se a l'àrea metropolitana
Angiografies OCT i convencionals
Mitjançant l'emissió d'ones de llum, la tècnica d'OCT captura imatges de forma ràpida i innòcua, sense necessitat d'injectar un contrast al pacient per tintar i visualitzar la trama vascular, el que permet evitar les molèsties i el risc d'efectes adversos que poden tenir altres proves, com l'angiografia amb fluoresceïna convencional. Aquesta prova, que sí que requereix l'ús de contrast, també es podrà fer a Osona gràcies al nou equip adquirit i s'emprarà en aquells casos en què els resultats obtinguts amb l'angiografia OCT no siguin suficients per conèixer l'afectació del pacient.