Nou sistema per validar la medicació dels pacients amb càncer
L'Hospital de dia oncològic incorpora dispositius mòbils amb el programari Alexia Clinic per augmentar la seguretat i traçabilitat de les intervencions
A l'Hospital Universitari de Vic, les infermeres de l'Hospital de dia oncològic compten amb un nou aliat per fer encara més segura una activitat tan delicada com és l'administració dels fàrmacs als pacients que fan quimioteràpia.
Es tracta d'uns dispositius mòbils especials per a hospitals que incorporen el programari Alexia Clinic. Una solució de connectivitat desenvolupada per la companyia ISERN Medical per facilitar la gestió de la informació assistencial i aportar major seguretat i traçabilitat a les intervencions.
El sistema, que es va començar a introduir al maig, és una evolució del que es va implantar fa tres anys a totes les unitats d'hospitalització. En aquest cas, la seva principal funcionalitat és el triple sistema per validar la medicació: mitjançant un lector de codis de barres que duu incorporat el mòbil s'identifica el pacient (polsera), la professional que l'atén (targeta) i el fàrmac a administrar (etiqueta). Automàticament, el sistema connecta amb els programes informàtics de l'hospital per comprovar que el medicament sigui el prescrit per aquella persona, que se li estigui administrant en l'ordre pertinent i en la dosi adequada. I és que la quimioteràpia es basa en una precisa combinació i concatenació de fàrmacs, que permeten oferir el tractament personalitzat més adequat per a cada cas.
Una capa extra de seguretat
Si tot és correcte, el sistema valida el procés -la comprovació dura tot just uns segons- i es pot administrar la medicació. Malgrat que el professional d'Oncologia sol tenir una gran experiència i expertesa, aquesta solució afegeix una capa extra de seguretat per al pacient i redueix el marge d'error. Tot, per garantir la major eficàcia amb el mínim risc, en l'ús de citostàtics i altres fàrmacs que tenen una gran afectació sobre les persones que els prenen.
Finançament europeu i provincial
Per a la incorporació dels nous dispositius s'ha comptat amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i també de la Diputació de Barcelona, en el marc del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Osona Transformació Social.
El sistema incorporat afegeix una capa extra de seguretat per al pacient i redueix el marge d'error per garantir la major eficàcia amb el mínim risc